Aktuální ceny: Cena zlata 2349.13 USD/oz   Cena stříbra 27.696 USD/oz   USD 23.400 Kč   EUR 25.150 Kč  
Nákup v  

Výsledek Draghiho politiky zahaluje deflační mlha

Analýza trhu
9.6.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Po čtvrtečním obchodování na trzích je zřejmé, že Draghiho současná úvěrová politika bude nadále zvyšovat cenu drahých kovů, a to vždy při setkání ECB. Žlutý kov zaznamenal ve čtvrtek po zasedání Evropské centrální...

9/6/2014/ Zlaťáky.cz - Po čtvrtečním obchodování na trzích je zřejmé, že Draghiho současná úvěrová politika bude nadále zvyšovat cenu drahých kovů, a to vždy při setkání ECB. Žlutý kov zaznamenal ve čtvrtek po zasedání Evropské centrální banky 1 % nárůst, stříbrný kov se dostal přes hranici 19 dolarů/unci, a to z toho důvodu, že se ECB na svém setkání rozhodla snížit úrokové sazby. Zejména uložení negativní depozitní sazby by mělo banky motivovat a přinutit k četnějšímu poskytování úvěrů. Jednalo se především o reakci na zpomalení inflace hluboko pod inflační cíl ECB a nízké hodnoty poskytování úvěrů v rámci eurozóny. To je kombinace, která představuje riziko vzniku dalších hospodářských problémů.

Vývoj ceny zlata za 30 dnů

ECB snížila depozitní sazbu na -0,1 %, což v reálu pro banky znamená, že peníze bude ECB "efektivněji" zpoplatňovat, pokud by je držela přes noc. Zároveň snížila svou hlavní refinanční sazbu na 0,15 %. Trhy po těchto zprávách reagovaly okamžitě a poslaly euro na čtyřměsíční minimum. A to není vše.

Draghiho záměr je zřejmý, snaží se dál posilovat ekonomiku, ale otázkou zůstává, jak zareagují firmy a domácnosti, navíc pokud v eurozóně nejsou podmínky stejné pro všechny. Pár příkladů za všechny: Firmy v Portugalsku platí na úvěrech v průměru 5,4 % ve srovnání s 2,2 % ve Finsku a Francii. Jen několik hodin před jednáním o politice ECB, Bank of Japan varoval ECB, že eurozóna by neměla brát na lehkou váhu potenciální nebezpečí sklouznutí do deflace, tak jak tomu bylo v Japonsku. Podle agentury Reuters připravovala ECB pro čtvrteční setkání další balíček, jehož součástí byla cílená opatření se záměrem zvýšení úvěrování malých a středních podniků (MSP).

Již dříve (24. dubna 2014) Draghi uvedl, že byly stanoveny tři hlavní scénáře politiky a opatření ECB, které zahrnují zvýšení programu nákupu aktiv v případě, že dojde k zhoršení střednědobého výhledu inflace. Takový program je v současnosti nepravděpodobný, nicméně, i když roční inflace eurozóny nečekaně v květnu zpomalila na 0,5 %, údaje zveřejněné počátkem minulého týdne ukázaly, že ECB se zaměřuje na inflaci nižší než 2 %.

Predikce na tento týden:

1. Zlato stagnuje kolem úrovně 1250.00 dolarů/unci. Vzhledem k dalším plánovaným zásahům do ekonomiky ze strany ECB lze očekávat krátkodobý nárůst na hranici 1270 dolarů/unci.

2. Pokud by se však jednalo o jediný a poslední pohyb pod vlivem jednání ECB, byl by pravděpodobný scénář cenového propadu směrem k úrovni 1240.00 dolarů/unci. Úroveň 1210.00 dolarů/unci a nižší zůstává stále nepravděpodobná.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 532 308 268
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.140.188.16

Holoubek koncern