Aktuální ceny: Cena zlata 2161.335 USD/oz   Cena stříbra 25.146 USD/oz   USD 23.140 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Tři podzimní investorské otazníky a nejistoty

Analýza trhu
31.8.2015 | Ing. Jaroslav Křůpala
Předpokládalo se, že letní měsíce nebudou z investorského pohledu nikterak zajímavé. Avšak opak byl pravdou. Nyní jsme v situaci, kdy není jasné, zda akciový trh bude vytvářet další ztráty, či dojde k razantnímu obratu a navrácení k...

31/08/2015/ Zlaťáky.cz - Předpokládalo se, že letní měsíce nebudou z investorského pohledu nikterak zajímavé. Avšak opak byl pravdou. Nyní jsme v situaci, kdy není jasné, zda akciový trh bude vytvářet další ztráty, či dojde k razantnímu obratu a navrácení k původním pozicím. Na této nejistotě se budou podílet především tyto tři faktory: FED, nestabilní vývoj globální ekonomiky a investorské frustrace.

Většina světových bank v roce 2015 snižovala úrokové sazby a nebo alespoň udržovala tyto sazby na stejné úrovni. K neustálým spekulacím o zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem se přidala Bank of England, která rovněž zvažuje stejný krok. Je však na to ta správná doba?

Graf - Cena zlata za poslední měsíc

V prvním čtvrtletí roku 2015 poklesl hrubý domácí produkt (HDP) USA na hodnotu 0,7%. Vyšší úrokové sazby by utlumily tempo hospodářského růstu. Tento krok tedy může reálně způsobit recesi. (Zdroj: Bureau of Economic Analysis, 29. května 2015). Federální rezervní systém sám sebe přesvědčoval a uklidňoval, že právě hospodářský růst "přinutí" FED, aby sazby zvýšil. V tomto ohledu je potřeba vzdát hold šéfce FEDu Yellen, která na rozdíl od svých kolegů byla poměrně defenzivní, co se týče optimistického pohledu na vývoj americké ekonomiky. Pokud by přesto došlo ke zvýšení sazeb v období nejistého růstu, mohla by se tato vlna nejistoty projevit v ceně "bezpečného" zlata.

V minulých dvou týdnech vycházelo mnoho článků o devalvaci čínské měny, o jejich příčinách a důsledcích. Mainstreamová média se zaměřila na údaj, který dělá z této druhé největší světové ekonomiky zemi, která by snad měla začít být pomalu v recesi. Čínská ekonomika nyní roste o 7 %, což je méně než v předcházejících obdobích. Zaměřují se na informace o měnové válce, řízenému odlivu kapitálu, atd. Nikde se nedozvíte, že se Čína snaží o odstartování býčího trhu ve zlatě. Jsme přesvědčeni, že tato situace je začátkem rozvázání juanu a dolaru jakožto rezervní měny a dojde k čínskému příklonu ke zlatu jakožto nové hlavní devizové rezervy.

Graf - Eur, USD za poslední měsíc

Jak uvádí agentura Reuters, Čína se snaží o začlenění juanu do SDR měnového koše MMF, čímž by došlo ke zvýšení využívání jüanu v mezinárodním obchodě a došlo by tak k naplnění dlouhodobého strategického cíle, a tedy ke snížení závislosti na dolaru. V této souvislosti se nabízí spekulace, že Čína úmyslně vypustila do světa zprávu, která hovoří o tom, že její devizové rezervy ve zlatě jsou ve výši 1658 tun, neboť by jí to ztížilo vstup do SDR. Rozhodnutí o vstupu se očekává letos na podzim.

Pro srovnání čínský (přiznaný) zlatý poklad představuje pouze 1,6 % devizových rezerv. Ruské zlato představuje 13,4 % z celkových rezerv. Lze očekávat, že čínská vláda bude zlato i nadále nakupovat a to jak oficiálně tak neoficiálně. Graf níže informuje o množství importovaného zlata do Číny přes Hong Kong. Celkově bylo dovezeno cca 2116 tun zlata. Když přidáte k této sumě ještě množství vytěžené v dolech vlastněných Čínou, hodnoty 1658 tun se určitě nedopočítáte.

Čínský import zlata přes Hong Kong od roku 2011

Činský import zlata přes Hong Kong od roku 2011

Od dob finanční krize centrální banky po celém světě dělaly cokoliv pro to, aby došlo k co nejrychlejšímu posílení hospodářského růstu. Investoři ve velkém skočili do akcií a dluhopisů a věřili, že jednotlivé světové ekonomiky budou růst, tím pádem zhodnocovat jejich vklady. Smutnou skutečností je, že značný počet ekonomik prostřednictvím bezprecedentní měnové politiky vytvořil měnové bubliny, jejichž dopad se opět projeví především v období cyklické recese.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1. 01.09.2015 v 09:00 Švýcarsko KOF ekonomický barometr
2. 01.09.2015 v 11:00 EU Ukazatel nezaměstnanosti
3. 02.09.2015 v 20:00 USA Béžová kniha
4. 03.09.2015 v 14:30 USA, Kanada Obchodní bilance
5. 03.09.2015 v 14:30 EU Tisková konference ECB
6. 04.09.2015 v 12:00 Svět Setkání G20
7. 04.09.2015 v 14:30 USA Ukazatel nezaměstnanosti

Predikce na tento týden:

Akciové trhy jsou momentálně výrazně volatilní, což by při dalších odprodejích znamenalo pro zlato růst ve výši průměrného procentuálního poklesu na akciových trzích. Krátkodobý trend ceny zlata vykazuje známky nárůstu směrem k úrovni 1150 dolarů/unci. Býčí pozice jsou aktuálně v kurzu, přesto se domníváme, že v tomto týdnu nedojde k testování hranice 1200 dolarů/unci.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 532 308 268
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 100.25.40.11

Holoubek koncern