Aktuální ceny: Cena zlata 2322.025 USD/oz   Cena stříbra 27.3065 USD/oz   USD 23.500 Kč   EUR 25.140 Kč  
Nákup v  

Ronald Stoferle: "Věříme ve zlato"

Novinka
25.10.2013
zlato_argor_1_kilo_bars ZURICH: Skutečnost, že sentiment je nyní na té nejvyšší záporné úrovni od počátku býčího trhu, nám dává důvod k jasně pozitivnímu dlouhodobému horizontu. Indikátory, jako jsou např...

ZURICH: Skutečnost, že sentiment je nyní na té nejvyšší záporné úrovni od počátku býčího trhu, nám dává důvod k jasně pozitivnímu dlouhodobému horizontu. Indikátory, jako jsou např. Market Vane, průzkum Hulbert a Rydex (toky peněžních fondů drahých kovů) ukazují, že cena zlata je na míle daleko od nadměrné euforie.

Myslím, že jsme momentálně v bodě maximální bolesti, nálada už nemůže být horší. Z technického hlediska byla způsobena masivní technická škoda a jsem přesvědčen, že oprava této škody bude nějakou dobu trvat. Nicméně, z mého pohledu, zlato je momentálně jednou z hlavních investic, které může jít proti proudu.

zlato_argor_1_kilo_bars

Z mého pohledu jsme svědky experimentů měnové politiky více či méně v globálním měřítku - stačí se podívat na "měnové Harakiri" v Japonsku a nebo na Velkou Británii ... kde neexistuje žádný "back-test" současného finančního období. Pokud tam někdy byla potřeba pro měnové pojištění, pak je to právě dnes.

Vidím silné podobnosti mezi nedávnou korekcí a tzv. "mid-cycle" korekcí v letech 1974 a 1976. Z mého pohledu vidíme deflační kulisu, která je velmi podobná situaci právě v 70. letech, kdy zlato kleslo ze 180 USD až na 100 USD, a všichni říkali, že je to konec zlaté bubliny.

Cena zlata se nejčastěji vztahuje k zlatým futures kontraktům, např. na COMEX. Stanovená cena zlata je zároveň cenou, kterou musíte zaplatit, pokud chcete koupit fyzický kov.

Tyto spotové a futures ceny jsou spojeny přes arbitráž, a proto se v zásadě nemůžou od sebe diametrálně lišit. Nicméně pochopit propojení mezi těmito dvěma trhy je nutné k tomu, abyste správně interpretovali události na trzích.

Mnohé aspekty dubnové krize byly neobvyklé. Poprvé byla zaznamenána v průběhu velkých korekci cen vysoká, anti-cyklická poptávka na fyzickém trhu v celosvětovém měřítku.

Nicméně, já vždycky říkal, že skutečný význam zlata spočívá v jeho držení, a nikoli v ceně. Pokles nebo nárůst ceny zlata o 5% má sotva vliv na fyzickou držbu. Papírový trh se naopak skládá z nesčetných slibů vydaných celou škálou protistran. Například je zásadní rozdíl mezi vlastnictvím dobytka skrze futures kontrakty a být zemědělcem, který dobytek chová.

Myslím si, že za posledních několik tisíc let bylo potvrzeno, že zlato, a do určité míry i stříbro, jsou peníze, rozhodně se toto nedá tvrdit o papíru.

Je zvláštní, že je zlato obchodováno jako měna, ale analyzováno jako komodita - to je jeden z hlavních nedostatků tohoto odvětví. Na co většina lidí v těchto dnech zapomíná je skutečnost, že zlato je velmi likvidní. Průzkum LBMA říká, že průměrný denní objem obchodů zlata je zhruba 240 miliard dolarů, a to jen na LBMA.

Ronald Stoeferle, generální ředitel Incrementum AG v Lichtenštejnsku, je certifikovaný technický a finanční analytik (CMT a CFT). V roce 2006 začal psát analýzy o zlatě. Jeho srovnávací analýzy jsou mezinárodně publikované na CNBC, Bloomberg, The Wall Street Journal a Financial Times.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.141.244.201

Holoubek koncern