Nominál: 200 CAD
Průměr: 29 mm
Hmotnost: 17,135 g
Ryzost: 916.7/1000 Au, 83.3/1000 Ag
Provedení: Proof
Hrana: vroubkovaná
Autor: John Mantha, Dora de Pédery-Hunt
Emise: 1995
Náklad: 25 000 ks
Ražba: Kanadská královská mincovna
Sugaring Off - A Canadian Rite of Spring
Exkluzivní zlatá mince, precizně ražena Kanadskou královskou mincovnou v roce 1995 ve špičkové kvalitě proof o hmotnosti 17,135 g a s obsahem 1/2 unce zlata (15,552 g) g v ryzosti 91.67% zlata, je věnovaná tradičnímu sběru javorové mízy pro výrobu javorového sirupu.
Mince na svém rubu zobrazuje dobovou scénu zaznamenávající sběr mízy z kmene cukrového javoru (Acer Saccharum) a další fáze výroby javorového sirupu. Motiv doplňuje nápis "CANADA", nominální hodnota "200 DOLLARS" a iniciály autora "JDM".
Jarní sběr javorové mízy a následná výroba javorového sirupu je kanadskou kulturní tradicí. Javorový sirup si oblíbili již první obyvatelé Kanady, kteří se jeho výrobu naučili od původních indiánských kmenů. Čistou šťávu vytékající z navrtaných otvorů do kmene stromu zachycovali do nádob z březové kůry. Po převaření a odpaření nadbytečné vody vznikl hustý sirup nebo cukr. Pro získání jednoho litru sirupu bylo potřeba 35 litrů mízy. Každoroční výroba javorového sirupu byla v jarním období rušnou rodinou a společenskou událostí. Sezónu zahajoval představitel církve tzv. "požehnáním javoru" a končila společnou oslavou kolem ohně. Dnes je javor národním symbolem Kanady a kanadský javorový sirup představuje 70% světové produkce. Komerční cukrovary používají moderní technologie, ale tradiční rodinná výroba je stále důležitou součástí tohoto jedinečného národního průmyslu.
Líc zobrazuje portrét královny Elizabeth II. od Dory de Pédery-Hunt doplněný o nápisy "ELIZABETH II. D.G.REGINA" a rokem emise "1995".
Mince je dodávaná v luxusní dárkové krabičce spolu s číslovaným certifikátem věrohodnosti v limitovaném nákladu 25 000 ks pro celý svět!