Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Pět klíčových událostí pro zlato v roce 2020

Analýza trhu
6.3.2020 | Lukáš Jankovský
Zlato v minulém roce posílilo přibližně o 19 %. Na přelomu let 2019 a 2020 se unce prodávala zhruba za 1 500 USD. Díky sílící epidemii koronaviru však cena ...


06/03/2020/ Zlaťáky.cz - Zlato v minulém roce posílilo přibližně o 19 %. Na přelomu let 2019 a 2020 se unce prodávala zhruba za 1 500 USD. Díky sílící epidemii koronaviru však cena na konci února prudce vzrostla až na 1 688 USD za unci. Na rozdíl od roku 2019 však letos Češi i přes vysokou cenu zlato spíše nakupují, než prodávají. Ženou je k tomu obavy z budoucnosti. Jaké jsou události, které mohou mít výrazný vliv na cenu zlata v roce 2020?

Epidemie koronaviru

Pokud se ji podaří dostat brzy pod kontrolu, cena zlata se může stabilizovat na úrovni cca mezi 1 500 – 1 600 USD za trojskou unci. Jestliže rozšíření epidemie do Evropy naruší zdejší ekonomiku, v postižených oblastech zavřou továrny a lidé budou umístěni do karantény, může cena kovu opět atakovat hranici 1 700 USD za unci.

Čínská ekonomika a zadlužení domácností

V únoru se Čína prakticky zastavila. Spotřeba uhlí poklesla meziročně o cca 40 %, prodeje aut dokonce zhruba o 90 %. Satelitní snímky ukazují drastický pokles emisí NO2, toxického plynu vypouštěného spalovacími motory, továrnami a elektrárnami. Emise skleníkových plynů pak v Číně poklesly o čtvrtinu. Podle odhadů by mohl růst druhé největší ekonomiky světa v prvním kvartálu zpomalit na 3 %. Celkový dluh Číny přitom dosahuje astronomických 40 bilionů dolarů a domácnosti se na této částce podílejí nemalými 8 biliony. Zadrhnutí čínské ekonomiky může mít vliv na splátkové kalendáře domácností i firem, a tak destabilizovat tamní bankovní sektor.

Čínské autority již teď masivně intervenují, aby odvrátily splasknutí bubliny. Zpomalující zadlužená ekonomika je pro ně velkou hrozbou. Může dojít k dominovému efektu podobnému tomu, který se odehrál v USA v roce 2008. Strana má v Číně prakticky neomezené kompetence, avšak visí nad ní Damoklův meč v podobě poklesu popularity. Pokud splaskne čínská bublina, zcela jistě to bude mít destruktivní vliv na světovou ekonomiku. Zlato má v tomto scénáři potenciál růst nad 1 800 USD za unci a více.

Německá ekonomika a ekonomika eurozóny

Čína je největší obchodní partner Německa, a díky zpomalování čínské ekonomiky se ta německá potácí na hraně recese. Slabé výkony ekonomik eurozóny stojí za extrémně vysokou cenou zlata v eurech. V lednu překonala hranici 1 400 EUR a v únoru dosáhla maxima 1 545 EUR za unci. V případě, že v eurozóně znovu objeví optimistická čísla, může se cena vrátit na cenu 1 400 EUR (i tak nejvyšší v historii), v případě opaku bude patrně oscilovat mezi 1 400 - 1 500 EUR.

Volby v USA

Američané volí svého prezidenta až v listopadu. Spekuluje se o znovuzvolení Donalda Trumpa. Pokud se tento scénář vyplní, trhy nebudou reagovat tak silně jako v roce 2016, protože jsou lépe připravené. Jeho volba však bude mít vliv dlouhodobý. Trump je nečitelný, a to trhy nemají rády. Trump může zlato „škádlit“ svými nečekanými politickými tahy. Pokud by se mu některý z nich vymknul z rukou, může to zlato výrazně posílit adekvátně velikosti tohoto „průšvihu“ (viz eskalace napětí na Blízkém Východě ze začátku roku).

Expanzivní monetární politika FED, ECB, PBC

Centrální banky USA, eurozóny a Číny od loňského roku opět pumpují na trhy likviditu tím, že tisknou peníze a snižují úrokové sazby. Americká centrální banka v tomto týdnu nečekaně snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů, aby tak reagovala na rostoucí rizika spojená s koronavirem. Ze zprávy zveřejněné ihned po zasedání vyplynulo, že FED bude i nadále ostře monitorovat rizika spojená s koronavirem a ponechává si dveře otevřené pro další snižování sazeb. Pokud budou centrální banky ve snižování úrokových sazeb pokračovaly i letos, nepředpokládáme návrat ceny zlata pod 1 400 dolarů za unci ani při zastavení epidemie koronaviru a celkovému zklidnění světové ekonomiky.

Co bude dál?

Další vývoj situace lze předpovědět jen velmi těžko. Vše záleží na tom, kdy se dostane koronavirus pod kontrolu a jak rychle se Čína a další zasažené ekonomiky vrátí k normálu. Cena zlata na začátku posledního únorového týdne prudce vzrostla na 1 688 USD a záhy prošla výraznou korekcí až na 1 571 USD za unci. Za tímto výrazným vzestupem a pádem stojí obchody s papírovým zlatem, do kterých na začátku týdne nastoupilo velké množství obchodníků v panice z velkého poklesu akcií. Již koncem týdne však začali trh hojně opouštět. Začátkem března se cena stabilizuje na 1 600 USD za unci.

Trh s fyzickým investičním zlatem vedle toho sílí ve světě i v Česku a lidé zlato spíše nakupují, než prodávají. Zatímco v červenci a v srpnu 2019 společnost Zlaťáky vykoupila zlato a stříbro za rekordních 84 milionů Kč, za první dva měsíce roku 2020 šlo jen o 52 milionů. Cena je přitom v letošním roce i o 200–250 EUR na unci vyšší. Češi se tak zřejmě začínají připravovat na krizi a ve zlatě vidí potenciál. Podle čísel firmy za fiskální rok 2019 je největší zájem o zlaté mince a slitky o hmotnosti 1 unce (31,1 gramu). Prodalo se téměř 10 000 ks zlatých mincí a zhruba stejný počet zlatých slitků o této hmotnosti. U stříbra převažuje zájem o mince o hmotnosti 1 unce a slitky ve velikostech 1 kg a 5 kg. Celkově firma prodala více jak jednu tunu zlata a zhruba patnáct tun stříbra.

Text vyšel jako komentář na webu idnes.cz

Lukáš Jankovský
Autor: Lukáš Jankovský
www.zlataky.cz
Zákaznická linka: +420 232 003 050
email: lukas.jankovsky@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.80.164.96

Holoubek koncern