Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.360 Kč   EUR 25.210 Kč  
Nákup v  

Zlato, stále jednou z nejlepších investic

Novinka
17.2.2012
zlato_ruka Centrální banky tisknou peníze jako o závod, téměř o 10 % se v minulém roce zhodnotilo zlato a tím dokázalo ochránit portfolia investorů před snížením hodnoty peněz. Dlouhodobé důvody pro nákup zlata jsou pořád platné.

Centrální banky tisknou peníze jako o závod, téměř o 10 % se v minulém roce zhodnotilo zlato a tím dokázalo ochránit portfolia investorů před snížením hodnoty peněz. Dlouhodobé důvody pro nákup zlata jsou pořád platné.

year_of_the_rabbit_1oz_zlata_mince_lunar_2011_proof

Poptávka po fyzickém zlatě postupně roste, přičemž ho nakupují zejména rozvíjející se státy v čele s Čínou a Indií. Právě Evropská centrální banka se rozhodla, že dluhovou krizi v regionu vyřeší pomocí dodávání obrovského objemu likvidity na trhy.

Uvolněná měnová politika vládne světu a tak se nelze divit, že centrální banky se rozhodly bojovat s recesí extrémně uvolněnou monetární politikou za účelem co nejdříve dosáhnout oživení hospodářského růstu. Do finančního systému zamířily obrovské objemy likvidních prostředků a tak hlavní úrokové sazby byly v řadě zemí sníženy na historická minima.

V podobě programů kvantitativního uvolňování monetární autority představily nové netradiční nástroje měnové politiky. Množství levných peněz v oběhu kvůli tomu prudce vzrostlo. Bilance FEDu (2,9 bilionu USD) i ECB (2,7 bilionu EUR) jsou rekordně vysoké.

Před vánocemi ECB poskytla evropským bankám tříletý úvěr v objemu téměř 500 miliard eur za 1 % p.a a proto banky zatím drží tyto peníze na účtech a nepouštějí je do ekonomiky. Jakmile je začnou využívat na investování (ECB předpokládala, že budou nakupovat jihoevropské obligace) nebo úvěrování, nastane prudký růst cen nejen investičních nástrojů, ale i reálného zboží.

Evropská nestabilita nahrává bezpečným aktivům právě jihoevropská krize v posledních měsících zesílila. Do kolotoče nepříznivých zpráv se dostala Itálie, která si nemůže dlouhodobě dovolit platit investorům okolo 7 % za desetileté půjčky. Ratingové agentury nelení a postupně zhoršují výhled zemí eurozóny. S&P se rozhodla mimo jiné snížit rating Francie na AA+. Z velkých ekonomik už v eurozóně zůstává s nejvyšším možným ratingem jen Německo. Snížení kredibility Francie mělo negativní dopad na rating záchranného fondu EFSF. Jeho schopnost pomoci zadluženým zemím tak výrazně poklesla.

V současnosti se objevují zprávy, že s evropskou krizí musí ve větší míře bojovat Mezinárodní měnový fond. Ten už plánuje navýšit své prostředky o 600 miliard USD. Spojené státy mají v MMF největší zastoupení, což znamená, že USA by dodaly značnou část navýšení kapitálu. Zatím se tomu, ale USA brání jelikož jihoevropská krize nabírá globální rozměry.

Zdroj: Kurzy.cz

zlato_perth_argor_mince


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 34.229.239.82

Holoubek koncern