Aktuální ceny: Cena zlata 2218.825 USD/oz   Cena stříbra 24.8045 USD/oz   USD 23.290 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

Krize na Kypru: Zlato získává jako jediné

Novinka
19.3.2013
dgcx LONDON: Zlato zůstalo jedinou hlavní komoditou, která získala na krizi, jenž se momentálně odehrává na Kypru. Zlato vzrostlo až o 1,1 procenta na 1608.60 USD za unci, což je nejvíce od 27. února.

LONDON: Zlato zůstalo jedinou hlavní komoditou, která získala na krizi, jenž se momentálně odehrává na Kypru. Zlato vzrostlo až o 1,1 procenta na 1608.60 USD za unci, což je nejvíce od 27. února.

Analytici uvedli, že kontroverzní záchranný plán pro Kypr opět obnovuje nejistotu v eurozóně, a tím vede k nákupu tohoto drahého kovu jakožto bezpečného útočiště.

argor_gold_500g_bar

Akcie ve světě výrazně klesly, protože kyperské banky se rozhodly zdanit účty za účelem ochrany státního bohatství, jenž je součástí sanace tohoto Středozemního ostrovního národa.

Euro taktéž kleslo, a to o 0,7 procenta na 1295.4 USD. Ačkoli Kypr se podílí pouze 0,2 procenty na celkovém výkonu 17 zemí Evropské unie, které používají euro, daň na bankovní vklady přiživuje obavy, že i u jiných bank se začnou objevovat podobné problémy.

Doposud byli v Evropské dluhové krizi střadatelé ušetřeni. Nyní, díky záchrannému balíčku, Kypr souhlasil podle původního oznámení získat jednorázovou daň 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100.000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Lidé na Kypru reagovali na tyto zprávy velmi negativně a nový prezident země již zřejmě vypracoval nový plán, který by měl zmírnit zátěž drobným střadatelům.

Pokud kyperský parlament bude souhlasit, dostane 10 miliard eur finanční záchrany od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Německý ministr financí řekl, že bankovní vlastníci a investoři se musí podílet na záchraně. "Nemůže to být provedeno jiným způsobem, pokud se chceme vyhnout platební neschopnosti".

Kyperský bankovní sektor byl několikrát obviněn z toho, že je ideálním místem pro praní špinavých peněz, a to zejména z Ruska. To je důvod, proč mnoho evropských úředníků chtělo, aby se takto vkladatelé podíleli na záchranném balíčku eurozóny.

zlate_mince_lunarni_rok_hada_2013


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 54.197.64.207

Holoubek koncern