Aktuální ceny: Cena zlata 2196.225 USD/oz   Cena stříbra 24.442 USD/oz   USD 23.410 Kč   EUR 25.210 Kč  
Nákup v  

Hitparáda globálních držitelů zlata

Novinka
5.9.2011
gold_two_bars Spotová cena zlata v srpnu překonala 1800 dolarů a po snaze o další růst se navrátila do blízkosti této úrovně. Od počátku roku 2011 je výše o více jak 25 procent. Prudký růst ceny vzbuzuje obavy ....

Spotová cena zlata v srpnu překonala 1800 dolarů a po snaze o další růst se navrátila do blízkosti této úrovně. Od počátku roku 2011 je výše o více jak 25 procent. Prudký růst ceny vzbuzuje obavy z nafukování další bubliny, většinový názor trhu se kloní k opouštění "safe haven" instrumentů včetně zlata v očekávání, že Fed na měnovém jednání 20.-21. září oznámí další kvantitativní uvolňování či jinou alternativu. Najdou se ale i tací, co právě před měnovým jednáním Fedu sází na akcie těžařů zlata a zlato samotné.

Stratég Warren Gilman z CEF Holdings upozorňuje, a to zvláště po srpnových výprodejích, na atraktivitu akcií těžařů zlata, které výrazně zaostávají za růstem komodity jako takové. Zatímco zlato je od počátku roku výše o 25 až 30 procent, u zlatých akcií jsou to dle dat burzy v Torontu pouze 2,5 až 3 pocenta.

Akciový stratég Global Value Investors Matthew Hegarty sází na akcie světové těžební dvojky zlata Newmont kvůli pevné dividendové politice a zdravému cash flow. Gilman ale nabízí alternativu v podobě nyní levných menších těžařů zlata, kteří podle něho budou v příštích dvou letech terčem akvizic v sektoru.

Vývoj spotové ceny zlata od počátku roku 2009:

Bez zajímavosti není pohled, jak se změnila struktura největších globálních držitelů zlata v posledních dvou letech. Jsou jimi zejména, ale nejen centrální banky s podílem zhruba 16,5% ovládaného celosvětově existujícího zlata, což dnes představuje zhruba 31 tisíc tun. Jak tomu bylo před dvěma lety, kdy cena zlata šplhala přes 1000 USD/tr. unce ve srovnání s dnešními více než 1800 USD? Objem dosahoval zhruba 29,6 tisíc tun. Jak se ale pohnula struktura největších držitelů? Zde je nejnovější žebříček a srovnání:

Autor: Josef Němeček, Patria Online
Celý článek naleznete zde: Hitparáda globálních držitelů zlata: Jak rok 2011 zamíchal karty?



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.236.145.110

Holoubek koncern