Aktuální ceny: Cena zlata 2234.06 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.330 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

Držet hotovost je velmi riskantní, varuje investiční guru Faber

Novinka
22.7.2011
cash_in_hand Strategie "sezení na penězích" může někdy mít své opodstatnění, ale většinou jde o potenciálně velmi nebezpečný přístup ke správě vlastního bohatství, uvedl v rozhovoru pro CNBC známý investor Marc Faber.Ještě menší smysl však podle něho nyní má investice do amerických státních dluhopisů...

Strategie "sezení na penězích" může někdy mít své opodstatnění, ale většinou jde o potenciálně velmi nebezpečný přístup ke správě vlastního bohatství, uvedl v rozhovoru pro CNBC známý investor Marc Faber. Ještě menší smysl však podle něho nyní má investice do amerických státních dluhopisů s dlouhou splatností. Spojené státy totiž podle něho čeká platební neschopnost.

"Nemyslím si, že USA stihne platební neschopnost ve formě neplacení úroků z amerického dluhu, čeká je ale default kvůli padajícímu dolaru, jelikož Bernanke začne tisknout další peníze," představil známý investor svůj neradostný výhled pro největší ekonomiku světa s narážkou na včerejší vystoupení šéfa americké centrální banky.

Marc Faber dodal, že očekává, že politici nakonec najdou společnou cestu k navýšení nebo "ošálení" limitu zadlužení, ale stejně nerozumí, jak v této situaci může někdo zvažovat nákup 10letých amerických dluhopisů obchodujícího s výnosem okolo 3 procent. ?Nesouhlasím s dluhopisovými býky, kteří svou víru zakládají na očekávání deflačního prostředí... Kdyby takovéto prostředí bylo, znamenalo by to kolaps daňových příjmů a akcie by prudce spadly, prohlásil dnes na CNBC.

Prudký propad akciových trhů sice Marc Faber neočekává, ale optimismem přesto nijak nehýří. Vrchol amerického akciového indexu S&P 500 jsme podle něho letos již viděli na 1 370 bodech. Pokud by však akcie měly propadnout o dalších deset až dvacet procent ze současných úrovní, je podle Fabera nevyhnutelný příchod dalšího kola kvantitativního uvolňování měnové politiky americké centrální banky.

Právě s ohledem na očekávanou stagnaci akciových trhů Faber varuje před držením nadměrného hotovostního polštáře. "Hotovost je velmi rizikovým aktivem v době, kdy nedochází k významné korekci na trhu," vysvětluje tento investiční guru.

Kam tedy nyní "bezpečně" dlouhodobě investovat? "Riskantní není držet zlato. Sice je tu možnost asi 10procentního poklesu v krátkodobém horizontu, ale v následujících pěti až deseti letech budou zisky zlata velké. Nebo z druhé strany, kupní síla papírových peněz bude upadat," upozornil dnes Marc Faber.

Cena zlata dnes opět trhala rekordy, když se troyská unce tohoto kovu prodávala až za 1594,16 dolaru. "Pro zlato je nyní jedno z nejlepších období," soudí analytik Eugen Weinberg ze společnosti Commerzbank s vidinou dalšího tisknutí peněz americkou centrální bankou.

Vývoj ceny zlata za posledních 5 let



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.238.195.81

Holoubek koncern