Aktuální ceny: Cena zlata 2229.88 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.330 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

Double Eagle, nejvzácnější zlatá mince světa, je v Praze.

Novinka
12.3.2012
nb_double_eagle_1933 Do Prahy v neděli odpoledne přiletěla na dvoudenní výstavu nejdražší zlatá mince světa. Jde o dvacetidolarovou minci známou jako Double Eagle a je to vůbec poprvé v historii, co se dostala do Evropy. Unikátní minci doprovází speciální americká ochranka.
double_eagle_1933

Do Prahy v neděli odpoledne přiletěla na dvoudenní výstavu nejdražší zlatá mince světa. Jde o dvacetidolarovou minci známou jako Double Eagle a je to vůbec poprvé v historii, co se dostala do Evropy. Unikátní minci doprovází speciální americká ochranka.

1933 Double Eagle

Pro numismatiky je Double Eagle totéž, co pro filatelisty Modrý mauricius. Zkrátka mince snů. Naprostá většina z nich ji přitom dosud ani neměla možnost vidět. Ten čas přichází právě teď. V pondělí a v úterý bude vzácná mince vystavena v nové budově Národního muzea v Praze, než poputuje na další zastávku svého evropského turné.

Mince, jejíž jméno v překladu znamená Dvojitý orel, pochází z roku 1933 a její cena je závratná - přinejmenším čtvrt miliardy korun. Za tolik (7,6 milionu dolarů) byl jediný soukromý exemplář Dvojitého orla vydražen v New Yorku v roce 2002. Stejných mincí je na světě pouze třináct a jen jedna jediná je v soukromých rukách. Všechny ostatní jsou majetkem vlády USA.

double_eagle_1933

Nyní je to poprvé, kdy Národní muzeum americké historie vyslalo předmět ze své numismatické sbírky na cestu po Evropě. Výstava je součástí evropského turné, během něhož mince putuje do sedmi hlavních evropských měst: Londýna, Dublinu, Bruselu, Prahy, Varšavy, Osla a Helsinek.

Na Double Eagle je pozoruhodné, že ještě před sedmdesáti lety existovalo těchto zlatých mincí téměř půl milionu kusů. Kdyby se dochovaly i ve zlomku takového počtu, už by rozhodně nešlo o světovou raritu. Za vším je rozhodnutí Spojených států, které se na pokraji tehdejší světové ekonomické krize rozhodly upustit od zlatých mincí a prakticky všechny Dvojité orly nechaly roztavit, aniž by se vůbec dostaly z mincovny ven.

Zdroj: tn.cz



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.213.110.162

Holoubek koncern