Aktuální ceny: Cena zlata 2369.96 USD/oz   Cena stříbra 28.3005 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.240 Kč  
Nákup v  

Ankara uvolňuje zlaté rezervy uprostřed rally

Novinka
25.2.2014
zlaté cihly Turecká centrální banka se rozhodla prodat přes 31 tun svých zlatých zásob. Je to svého druhu unikátní množství a poměrně přesvědčivě vypovídá o situaci v zemi, zmítané politickou krizí.

Turecká centrální banka se rozhodla prodat přes 31 tun svých zlatých zásob. Je to svého druhu unikátní množství a poměrně přesvědčivě vypovídá o situaci v zemi, zmítané politickou krizí. Země eurozóny naopak zásoby rozšiřují a je možné, že nákupní horečka centrálních bank, která gradovala v roce 2012, v důsledku zlaté rally propukne opět naplno.

Turecký trh se zlatem zažívá vlivem pádu liry poměrně složité časy. Snížená poptávka jednoho z největších světových spotřebitelů je jedním z mála negativních faktorů, které nyní působí na sebevědomě stoupající cenu kovu. Aby toho nebylo málo, k dalšímu ataku na zlato se rozhodla Turecká národní banka.

investicni_mince_maple_liberty_krugerrand_wiener Podle údajů Mezinárodního měnového fondu se Ankara rozhodla v lednu odepsat plných 31,171 tun svých zlatých rezerv. Jde o zdaleka největší odpis zlatých zásob, který analytici fondu kdy zaznamenali.

V době počínající zlaté rally se tak Turci zbavili 6 procent svého zlatého pokladu a jejich trezory nyní ukrývají 488, 578 tun, informoval MMF. Země přitom ještě donedávna své zlaté rezervy navyšovala. V roce 2013 dokonce povolila místním komerčním bankám vytvořit částečnou zlatou rezervu, což trhy vnímaly velmi pozitivně. Pak ale přišla řada politických skandálů, která s tureckým hospodářstvím řádně zahýbala a vyhnala protestující do ulic.

Data MMF by mohla mírně znejistit aktuální, výrazně býčí náladu na trhu se zlatem. To v pondělí vstoupilo do čtvrtého týdne nepřetržité rally, kdy koriguje propad z období říjen - prosinec 2013. Je ale otázkou, zda výrazný odpis tureckých rezerv dokáže růst ceny nějak citelněji zpomalit. Zlato si na své cestě vzhůru stále tvoří další pevné úrovně podpory, v počátku týdne tuto roli hraje cena 1 320 dolarů za unci a ani 31 tun tureckých rezerv pozitivní sentiment nezmění. Vždyť během 8. týdne tohoto roku změnila předpovědi i britská banka Barclays. Turecku stále patří dvanáctá příčka v pořadí velikosti národních zlatých pokladů podle údajů World Gold Council.

Němci a Američané zatím nenakupují

Zprávu z Ankary možná v očích investorů vyváží informace MMF z eurozóny. Zde se, podobně jako loni v Turecku, naopak nakupuje. V lednu nakoupily centrální banky v eurozóně 7,776 tun zlata. Evropské zásoby tak nyní představují 10 787,434 tun. Samotné Německo s druhou největší světovou zásobou 3 387,247 tun, stejně jako USA s 8 133,715 tunami žádné nákupy nerealizovaly. Připomeňme, že Washington má podle řady expertů velký problém vrátit Německu část jeho zlata, deponovaného ve Fort Knox, a podle těch samých expertů už německé slitky možná vlastní někdo úplně jiný na druhé straně Pacifiku.

Zásoby centrálních bank ve světě se dostaly do hledáčku MMF poté, co se v roce 2010 začaly po dvaceti letech masivně rozšiřovat. 48letého maxima pak státní banky dosáhly v roce 2012, kdy nakoupily 544,1 tuny. Loňský rok propadů a kolísání cen tuto nákupní horečku rázně ukončil. Prozatím. Například Kypr už nechce prodat ani unci ze svých rezerv, aby financoval svůj plán na záchranu ekonomiky země. Přitom právě plán místních politiků proměnit zlato v potřebná eura zahýbal loni s cenami poměrně radikálním způsobem.

Zdroj: Reuters, IBT.com, IMF



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.142.142.2

Holoubek koncern