Aktuální ceny: Cena zlata 2391.82 USD/oz   Cena stříbra 28.682 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.230 Kč  
Nákup v  

Čechy zachvátila zlatá horečka kvůli znehodnocení úspor

Novinka
12.8.2011
gold_pyramid Zlatá horečka dorazila ze západoevropských zemí i do Česka. Češi začali nakupovat zlato ve všech možných formách jako diví. Podle analytiků se obávají dopadů možné krize a propadů akcií na kapitálových trzích.
zlato_cihla_desk

Zlatá horečka dorazila ze západoevropských zemí i do Česka. Češi začali nakupovat zlato ve všech možných formách jako diví. Podle analytiků se obávají dopadů možné krize a propadů akcií na kapitálových trzích. Zlaté slitky si proto kupují nejen lidé, kteří jsou bohatí a racionálně uvažují o zhodnocení svých peněz formou, které by se nedotkla krize, ale i lidé, kteří se obávají o své úspory.

Například jen v prodejnách České mincovny si za posledních čtrnáct dní objednali tzv. investiční zlato za více než dvacet miliónů korun. Velký zájem o investiční zlato zaznamenávají i další firmy, jejichž prostřednictvím si mohou Češi kupovat zlato i ze zahraničí.

Zlato patří k těm komoditám, jejichž cena přes všechny krize, růst nezaměstnanosti i inflace v posledních letech pravidelně a nezadržitelně roste.

Cena zlata na světových trzích stoupá na nové rekordy, vůbec poprvé se 9. srpna dostala nad 1770 dolarů (asi 30 106 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Cenu kovu táhne vzhůru hlavně výprodej na akciových trzích a nervozita kolem dalšího vývoje dluhové krize v Evropě a ve Spojených státech.

Podle expertů cena zlata může dál růst, za určitých okolností až ke dvěma tisícům dolarů za unci. I když dojde k nevyhnutelnému poklesu, většina expertů nepředpokládá, že by se cena snížila pod tisíc dolarů. Ze zlatých slitků se neodvádí daň z přidané hodnoty. Kdo chce investovat do zlatých mincí nebo šperků, musí počítat s tím, že při jejich koupi se DPH platí. Cenu však vedle hodnoty drahého kovu zvyšuje právě ještě zpracování.

Kolik zlata je v současné době v Česku mezi občany, se prakticky neví, centrální evidence chybí. Jediný přesný údaj má Puncovní úřad, který se ale týká pouze zlata určeného k výrobě šperků. Na šperky se ročně v Česku zpracuje 15 tun stříbra a 3,5 tuny zlata. Kolik zlata se prodá nebo využije v průmyslu, nebo formou právě tzv. investičního zlata, protože neexistuje centrální evidence, se přesně neví.

Investiční zlato má přesné parametry, jistotu kvality a ryzosti, včetně přesné váhy a čísla slitku a jména výrobce.

Ceny zlata za 30 dní v USD/Unce

kurz zlata 30d


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.227.190.93

Holoubek koncern