Aktuální ceny: Cena zlata 2303.27 USD/oz   Cena stříbra 26.833 USD/oz   USD 23.580 Kč   EUR 25.240 Kč  
Nákup v  

Proč investovat do zlata? Je to jistota v nejisté době.

Blog
27.5.2022 | Ing. Jakub Petruška

Svět se mění před očima. Pandemie koronaviru způsobila globální zdravotní a ekonomickou krizi. Po nadechnutí jsme se stali svědky válečného konfliktu v Evropě. Domácnosti nyní tíží zvyšování cen energií. S inflací zápasí každý z nás. Jistotou v nejisté době se stávají drahé kovy a především zlato.



Žijeme ve světě, který se vyznačuje svou obrovskou dynamikou. Nikdo z nás neví, co přinese zítřek. Čelíme velké řadě výzev, víme, že nás čekají překážky a na zádech si neseme nálož nejistoty. Důsledky koronavirové krize zasahují do života ve všech oblastech. Společnost bojovala na dvou frontách – na zdravotním poli a následně na poli ekonomickém. Po těžkých měsících se svět začal vracet do běžných kolejí, děti se vrátily do školy, zaměstnanci z home office do kanceláří, lidé se opět mohli setkávat. A to jsme netušili, že nás v 21. století potká další nemyslitelná krize – válka. Konflikt, který stojí lidské životy, se odehrává jen několik stovek kilometrů od nás. Válka v přímém přenosu. Rány, které budou ještě dlouho bolet. Nejistota a obavy dopadají na každého z nás.

Neklid na finančních trzích a rostoucí inflace

V krátké době pozorujeme dopady na celosvětový vývoj a na život nás všech. Není to jen oblast bezpečnosti, ale v podstatě každodenního živobytí. Jsme svědky enormního růstu cen, kdy se inflace v podstatě utrhla ze řetězu a atakuje desetileté rekordy. Mluvíme zde o dvouciferné – pádivé inflaci. Uvolněné měnové politiky centrálních bank a fiskální politiky napříč světem, které v dobách krize minulé dopovaly ekonomiky dalšími a dalšími ničím nekrytými papírky, čelí dalšímu problému. Relativně do určité doby ještě nízká míra inflace tak dostala další katalyzátor a vydala se vzhůru. V tuto chvíli nikdo neví, kam až vystoupá a vrchol je zatím v nedohlednu.

Jak se bankám daří bojovat s inflací?

Centrální banky se snaží proti inflaci bojovat zvyšováním úrokových sazeb. Otáčejí kormidlo doteď uvolněných měnových politik a přecházejí na restrikce, kterými se ji snaží zkrotit. Je potřeba si však uvědomit, že růst sazeb s sebou může přinést i problémy, a to možnou stagflaci, tedy dobu, kdy ekonomika téměř neroste a inflace se stále udržuje na vysokých úrovních, i když úrokové sazby rostou. Historicky známá věc z USA. Nicméně zatím ještě není naplněn třetí faktor, rapidní růst nezaměstnanosti, ale i to se může časem dostavit.

Nezapomeňme ještě na jednu věc. Inflace není jen v dané zemi, vyvolaná danou politikou. Inflaci, kterou si země dováží, se dá těžko ovlivnit. Vliv na cenu ropy, energií, potravin je minimální.

Koktejl nejisté budoucnosti nemusí být tak hořký

Sazby zvyšuje i největší ekonomika světa – USA. K růstu úrokových sazeb se chystá i ECB, která zastávala a udržovala pozice nulových sazeb. Nicméně je potřeba myslet i na to, že růst úroků má také negativní vliv na obhospodařovávání dluhů. Ve světě, který se v dluzích utopil, je to docela nepříjemná situace a může vyvolat další nemalé problémy pro státy a globální ekonomiku. Je to tedy nepříjemná situace pro jednotlivé ekonomiky, ale rovněž překážka pro rozvoj firem, pocítí to lidé na cenách bydlení i v dalších oblastech života. Vše je propojeno a těžko se hledá vyvážený stav. Zvyšování sazeb může velice bolet. Toto všechno dohromady smíchané s našimi dalšími starostmi vytváří koktejl nejistoty z budoucnosti. Je možné se nějak bránit, zajistit sebe a rodinu? Existuje vůbec nějaký způsob uchování hodnoty mého nabytého majetku? A pokud ano, jak výhodně uložit „papírové“ peníze a přitom netratit a ještě získat nějaké zhodnocení navíc?

Do čeho vlastně investovat?

Je velmi obtížné najít aktivum, do kterého je vhodné investovat a které přinese investorům nejen ochranu, ale časem také zhodnocení. A právě v této době se o slovo hlásí drahé kovy. Především zlato, které je všeobecně chápáno jako „přístav bezpečí“, protože plní funkci uchovatele hodnoty a ochrany. Přestože se cena zlata proměňuje, klesá i roste, v průběhu časů si uchovává hodnotu. Ten, kdo má zlato, má bohatství. Ten, kdo má peníze na účtech, usíná s nejistotou a obavou o svůj majetek.

Jistou investicí v nejisté době bylo vždy zlato

Zlato je kovem, který fascinoval člověka a celé civilizace od nepaměti a tato jeho funkce přetrvala i do dnešních dní. Zlato putuje spolu s lidskou civilizací od jejího počátku vše nasvědčuje tomu, že bude součástí lidské civilizace i v budoucnosti. Dnešní doba poskytuje velice vhodné podmínky a ornou půdu pro žlutý kov a jeho budoucí růst. Jako všude, tak i v tomto případě platí to, že člověk má jít cestou diverzifikace svého portfólia. Je na každém, kolik svého bohatství do daného instrumentu uloží. Od investičního zlata ale nečekejme generování pravidelného zisku, k tomu neslouží. Jeho účelem je ochrana bohatství v dlouhodobém horizontu.

Shrnutí proč investovat do zlata

Shrňme si, jak zlato může v určité míře pomoci překonat toto složité období. Proč investovat do zlata a proč jej zařadit do svého portfólia?

  • Investujete do fyzického aktiva.
  • Zlato je dlouhodobá, konzervativní a stabilní investice.
  • Investujete do aktiva, které má omezené množství – závisí na těžebních zdrojích.
  • Zlato obecně představuje ochranu majetku, bezpečný přístav, uchovatele hodnoty.
  • Chrání před inflací.
  • Zajišťuje vysokou likviditu po celém světě.
  • Zlato je zde od počátku, nikdy nezmizelo.
  • Zlato je jedinečné a nedá se uměle vytvořit.
  • Zlato by mělo být součástí každého dobře diverzifikovaného portfólia.
  • Zlato je snadno dostupné.
  • Zlato zajišťuje vysokou mobilitu - pozemek, nemovitosti si s sebou neodnesete.
  • Investiční zlato není zatíženo DPH.
  • Investovat můžete již od malých částek - široká paleta gramáží, kterou investice do zlata nabízí.


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.145.23.123

Holoubek koncern