Aktuální ceny: Cena zlata 2210.465 USD/oz   Cena stříbra 24.6035 USD/oz   USD 23.360 Kč   EUR 25.200 Kč  
Nákup v  

Staršími bankovkami od července nezaplatíte. Co s nimi? Proměňte je ve zlato

Blog
8.5.2022 | tým Zlaťáky.cz
Doba čtení přibližně 4 minuty

Starší papírové bankovky, jako je stokoruna, dvousetkoruna, pětistovka, tisícovka a dvoutisícovka, přestanou s nástupem letošních letních prázdnin plnit svoji funkci. Česká národní banka staré vzory bankovek postupně stahuje z oběhu. Pokud je však máte v peněžence nebo doma uloženou větší hotovost, směňte je za investiční zlaté nebo stříbrné slitky, případně pamětní mince. Poradíme vám, jak poznáte staré bankovky od těch nových. A jak uchovat jejich hodnotu navzdory inflaci.



Přesto, že výměna bankovek bude časově neomezená, od 1. července 2022 s nimi v obchodě už nezaplatíte. Staršími vzory bankovek se míní ty, které jsou vydané v letech 1995 až 1999. Pokud vás napadá otázka, proč k tomu Česká národní banka přistupuje, odpověď je nasnadě. Bankovky jednoho vzoru jednak usnadní jejich strojové zpracování u ČNB, ale také předejdou pochybnostem o platnosti či pravosti papírové měny. Starší vzory bankéři průběžně vyřazují z oběhu v rámci kontroly hotovosti při jejím zpracování.

Jak poznat starý vzor bankovky?

Nejjednodušší způsob, jak bankovky rozpoznat, je podle typu stříbrného proužku. Tento proužek je u stahovaných bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění. Novější bankovky mají proužek širší a při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky. Zkontrolujte si proto svoji hotovost. Stane-li se, že doma objevíte tyto bankovky v době po jejich platnosti, nemusíte si zoufat. Kdykoliv je můžete směnit za nové. Banka má povinnost je od vás bez časového omezení přijmout. Pokud objevíte po dvou letech zapomenutou bankovku a nebudete chtít přijít o její hodnotu, jedinou možností, jak získat obnos zpět, bude výměna na pokladnách ČNB. Na tomto místě vám ji vymění kdykoli. I po deseti letech.

Kde neplatné bankovky vyměnit? Proměňte je ve zlato

Končící bankovky vám vymění na pokladně v každé bance nebo na všech sedmi územních zastoupeních České národní banky. Nechcete-li však trávit čas čekáním u pokladny, zajděte si do jedné z kamenných poboček Zlaťáků. Vaši hotovost můžete proměnit ve zlato. Pořízením investičních zlatých slitků nebo například sběratelských historických mincí vyřešíte dvě mouchy jednou ranou, a ještě na tom vyděláte. Hodnota zlata totiž na rozdíl od jakékoliv měny stále roste. Peníze obecně jsou v současném světě nekrytou měnou a vaše bankovky v ruce ve srovnání s cenným kovem „papírkem“. Odpadne vám starost s řešením výměny bankovek u přepážek bankovních úředníků. Ve Zlaťácích to jde bez čekání. V době nouzového stavu, který u nás platí zatím do konce května, je možné ve Zlaťácích platit v hotovosti bez omezení. V běžném režimu je omezení platby v hotovosti na 270 000 Kč, viz stránka platebních podmínek.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 54.163.221.133

Holoubek koncern