Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

240 miliard EUR: Co za tuto finanční pomoc nabídne Řecko?

Analýza trhu
24.2.2015 | Jan Žák
Zlato testuje hranici 1200 dolarů za unci a investoři i nadále budou sledovat vývoj finanční krize v Řecku, která nebere konce. Minulý pátek ministři financí eurozóny uzavřeli dohodu s Aténami a dojde tak k rozšíření...

24/02/2015/ Zlaťáky.cz - Zlato testuje hranici 1200 dolarů za unci a investoři i nadále budou sledovat vývoj finanční krize v Řecku, která nebere konce. Minulý pátek ministři financí eurozóny uzavřeli dohodu s Aténami a dojde tak k rozšíření záchranného programu. Tržní sentiment posílil v pátek poté, co eurozóna schválila rozšíření pomoci řecké ekonomice o 240 miliard eur. Tím se na první pohled odstranily obavy, že země bude čelit krizi likvidity.

Graf - vývoj zlata za 30 dnů

Dohoda Řecka s ministry financí eurozóny vyžaduje po řecké vládě, aby poskytla co nejdřív první seznam reformních opatření. Soupis je podmínkou pro čtyřměsíční prodloužení programu úvěrové pomoci pro zadluženou zemi. Jakékoli nedodržení tohoto slibu ze strany řecké vlády a jejího ministra financí Varufakise může znamenat další pohromu pro Řecko. Mezitím německé deníky přinášejí zprávy o tom, že německý ministr financí Wolfgang Schäubl uspokojivý návrh od Řeků zatím neobdržel, tudíž jakákoliv další podpora nebude možná.

Návrh přesto dorazil včas, což na Twitteru v úterý potvrdil mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Opatření údajně zahrnují plány boje s daňovými úniky a korupcí, boj proti pašování pohonných hmot a tabáku. Nyní se čeká na reakci věřitelů, zda tento seznam schválí. Ze strany EU, ECB a MMF se dají očekávat výrazné připomínky a doplňující podmínky.

Graf - vývoj stříbra za 30 dnů

Investoři s napětím očekávají úterní jednání Kongresu a vystoupení předsedkyně Fedu Janet Yellen. Zápis z nedávného zasedání Fedu, který vyšel minulý, týden ukázal nechuť ke zvýšení úrokových sazeb ze strany FEDu. Yellen tak bude mít první příležitost vyvrátit či potvrdit tyto informace a zároveň poskytnout komentář k "senzačním" datům pracovních míst z počátku tohoto roku. Další data nejsou rovněž příliš pozitivní.

Prodeje existujících domů v USA v lednu klesly více, než se předpokládalo. Zpráva z Národní asociace realitních kanceláří ukázala, že prodeje propadly o 4,9 % na 4.82 milionů z prosincových 5.07 milionů. Ekonomové očekávali pokles na 4.95. I z těchto dat je patrné, že americká ekonomika není nafukovací, a zvýšení sazeb není tématem nejbližších dní a měsíců.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1.

24. února 2015 v 09:15

Švýcarsko

Míra nezaměstnanosti

2.

24. února 2015 v 15:00

EU

Vystoupení Maria Draghiho (ECB)

3.

24. února 2015 v 16:00

USA

Vystoupení Janet Yellen (FED)

4.

25. února 2015 v 16:00

USA

Počet nových prodaných domů

5.

26. února 2015 v 14:30

USA

Žádosti o podporu v nezaměstnanosti

6.

27. února 2015 v 00:30

Japonsko

Výdaje domácností + maloobchodní tržby

7.

27. února 2015 v 14:30

USA

HDP

Predikce na tento týden:

Zlato v pondělí prolomilo hranici 1200 dolarů a většina účastníků trhu očekávalo testování dalších hranic podpor pod touto úrovní. Cena se však odrazila z hranice podpory 1190 dolarů, zpět na 1205 dolarů. Stále však čekáme na větší aktivitu na trhu, která by se měla zvýšit v úterý po vystoupeních Draghiho a především Yellen. Naše rada je sledovat potenciální nákupní příležitosti na minimech (nakoupit při poklesech). To následně vyvolá výraznější poptávku, která by potvrdila aktuální býčí trend. Zároveň však upozorňujeme na rostoucí hladinu měnového páru CZK/USD. Objasnění data zvýšení úrokových sazeb ze strany Yellen, by tento ukazatel navýšil až o 3 % k úrovni 25 CZK/USD.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jan Žák
Autor: Jan Žák
www.zlataky.cz
tel.: 232 003 023
email: jan.zak@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 44.223.37.137

Holoubek koncern