Aktuální ceny: Cena zlata 2369.96 USD/oz   Cena stříbra 28.3005 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.240 Kč  
Nákup v  

Rusko vs. Ukrajina: Cesta z krize nebo do ještě větší krize?

Analýza trhu
1.9.2014 | Ing. Matej Čeleš
Na začátku tohoto týdne se prozatím zlato obchoduje pod hranicí 1300 dolarů/unci, což vzhledem k čím dál více vyhrocenějším projevům čelních představitelů Ruska, s Putinem v čele, nemusí dlouho platit.

01/09/2014/ Zlaťáky.cz - Na začátku tohoto týdne se prozatím zlato obchoduje pod hranicí 1300 dolarů/unci, což vzhledem k čím dál více vyhrocenějším projevům čelních představitelů Ruska, s Putinem v čele, nemusí dlouho platit. V tomto týdnu by se 28 zemí Evropské unie mělo dohodnout na daleko výraznějších sankcích vůči Rusku, které by měly odradit Rusko od jejich "mise" na Ukrajině.

Graf vývoje zlata za měsíc

Sankce jsou jediným prostředkem, který Západu zbyl, když veškeré diplomatické snahy selhaly a zůstalo jen u prázdných slov řečených u kulatých stolů. Velkou slabostí EU při rozhodování o rozsahu sankcí, zejména rozlohově menších států, budou dopady na domácí ekonomiky. Není jednoduché stanovit si priority. Omezit ruskou firmu na území daného státu bude mít za následek omezení firem na ruském území (viz. McDonald's, Hamé). Obchodníci na Wall Street se tento týden ujistí, že ECB bude tisknout další dluhopisy, kterými by mohly podporovat Ukrajinu v období jejich nejen ekonomické krize, což však nebude dobrá zpráva pro akciové trhy a měny všeobecně.

Šéf Kremlu Vladimír Putin se sice ptá: "V čem spočívají evropské hodnoty?". Zcela jistě nespočívají ve vytváření nových států na území svrchovaného státu Ukrajiny. Jak sám uvedl před ruskými novináři, v neděli 31.srpna vyzval k jednání o státnosti jihovýchodu Ukrajiny - tzv. Novoruska. Toto vyjádření bylo vzápětí poupraveno mluvčím Kremlu Dmitrijem Peskovem, který pro agenturu ITAR-TASS upozornil na fakt, že Putin údajně nehovořil o Novorusku jako státu, ale šlo jen pouze o výzvu k rozhovorům uvnitř Ukrajiny a jeho východních regionů.

Situace je aktuálně velmi nepřehledná. Podle agentury Reuters byl ve 12:00 vydán ukrajinským armádním jednotkám rozkaz o ustoupení z letiště v Luhansku na východě země. Následně pruský ministr pro energetiku Novak uvedl, že Rusko a Ukrajina se dohodly, že budou 6.září jednat o dodávkách plynu. Tyto dvě zprávy by naznačovaly jisté hledání cesty z této patové situace a hledání smysluplných východisek.

Vývoj USD/CZK od 1.7.2014 - 30.8.2014

Graf vývoje USD za dva měsíce

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1.

2. září 2014 v 6:30

Austrálie

rozhodnutí o úrokové sazbě

2.

3. září 2014 v 3:30

Austrálie

HDP Austrálie

3.

4. září 2014 v 13:00

Velká Británie

rozhodnutí o úrokové sazbě

4.

4. září 2014 v 13:45

EU

rozhodnutí o úrokové sazbě

5.

4. září 2014 v 14:30

EU

tisková konference ECB

6.

4. září 2014 v 14:30

USA

obchodní bilance

Predikce na tento týden:

Aktuálně zlato testuje hranici podpory na úrovni 1287 dolarů za unci, zlato a stříbro v tomto týdnu zamíří pravděpodobně na vyšší úroveň, neboť září je měsíc tradičně silný z hlediska poptávky po komoditních kovech. Přispívá k tomu i čím dál více vyhrocenější situace na Ukrajině, kdy investoři budou hledat bezpečný přístav ve žlutém kovu. Opačný vývoj by mohl nastat z důvodu zvýšení úrokových sazeb zemí eurozóny, případně Velké Británie.

Hranice odporu: 1290 USD/Oz a 1300 USD/Oz 
Hranice podpory: 1270, 1260 USD/Oz

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Matěj Čeleš
Autor: Ing. Matěj Čeleš
www.zlataky.cz
tel.: 232 003 037
email: matej.celes@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.222.69.152

Holoubek koncern