Aktuální ceny: Cena zlata 2327.59 USD/oz   Cena stříbra 27.3765 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.180 Kč  
Nákup v  

Ruská centrální banka skupuje ve velkém zlato

Novinka
14.11.2018

05. 11. 2018
Zdroj : ČTK

Ruská centrální banka nadále mohutně navyšuje své zlaté rezervy. Ve třetím čtvrtletí přikoupila rekordních 92,2 tuny zlata, přičemž zlatý majetek navýšila na více než 2 000 tun. Podle sdružení předních těžařů zlata World Gold Council (WGC) vlastní Moskva již 17 procent světových rezerv zlata. Česká národní banka se zlata naopak postupně zbavuje, v uplynulém kvartálu jej 0,5 tuny prodala.

05. 11. 2018
Zdroj :ČTK

Ruská centrální banka nadále mohutně navyšuje své zlaté rezervy. Ve třetím čtvrtletí přikoupila rekordních 92,2 tuny zlata, přičemž zlatý majetek navýšila na více než 2 000 tun. Podle sdružení předních těžařů zlata World Gold Council (WGC) vlastní Moskva již 17 procent světových rezerv zlata. Česká národní banka se zlata naopak postupně zbavuje, v uplynulém kvartálu jej 0,5 tuny prodala. Podle WGC ruské nákupy zlata souvisejí se snahou Kremlu zbavit se závislosti na dolaru. Ruské vedení se ruku v ruce s budováním zlatých rezerv zbavilo většiny amerických státních dluhopisů.

Dalšími zeměmi, které pokračují v masivním zvyšování investic do zlata, jsou Turecko a Kazachstán. Ankara ve třetím čtvrtletí přikoupila 18,5 tuny a své zlaté zásoby zvýšila na 258,6 tuny, Astana koupila 13,4 tuny, nyní tak vlastní 335,1 tuny zlata. Vyšší zájem o nákup zlata projevila podle WGC v uplynulém kvartálu i indická centrální banka. Celkově nakoupily centrální banky ve třetím čtvrtletí meziročně o 22 procent více zlata.

Více zlata kupují i evropské národní banky. V Evropské unii je lídrem Polsko. Tamní centrální banka navyšovala své nákupy zlata každý jednotlivý měsíc třetího čtvrtletí, celkově přikoupila 13,7 tuny, nyní Varšava vlastní 116,7 tuny zlata. Maďarsko navýšilo své zlaté zásoby na 31,5 tuny, což je nejvyšší hodnota za 28 let.

Opačnou politiku sleduje Německo a Česká republika. Obě země byly v uplynulém čtvrtletí jediné, které své zlaté rezervy snižovaly, Německo odprodalo 0,2 tuny zlata. ČNB nyní vlastní méně než deset tun zlata, každý rok jej z trezoru mizí stovky kilogramů. Česká republika tak nyní patří k zemím s nejmenšími zlatými rezervami na světě. Sousední Německo sice v poslední době zlato také odprodává, stále jej ale má přes 3000 tun.

Zlato se podle expertů těší poslední dobou u centrálních bank oblibě díky své příznivé ceně. Jeho nákupy by letos měly stoupnout poprvé od roku 2013, kdy centrální banky zvýšily objem zlata ve svém držení o 646 tun, nejvíce za několik desetiletí.

Drahé kovy jsou v časech hrozící nejistoty všeobecně považovány za bezpečnou investici.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.22.70.9

Holoubek koncern