Aktuální ceny: Cena zlata 2391.82 USD/oz   Cena stříbra 28.682 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.230 Kč  
Nákup v  

Co způsobilo 3,5 měsíční minimum zlata?

Analýza trhu
2.6.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Poměrně nečekaný vývoj nastal v minulém týdnu v pohybu ceny žlutého kovu, který se dostal až na svoje 3,5 měsíční minimum. Americké agentury tento vývoj přisuzují pozitivním ekonomickým zprávám z oblasti prodeje...

2/6/2014/ Zlaťáky.cz - Poměrně nečekaný vývoj nastal v minulém týdnu v pohybu ceny žlutého kovu, který se dostal až na svoje 3,5 měsíční minimum. Americké agentury tento vývoj přisuzují pozitivním ekonomickým zprávám z oblasti prodeje nemovitostí. Podle národní asociace realitních kanceláří vzrostl prodej nemovitostí již podruhé za sebou a dalšími pozitivy nás USA zásobuje ve velkém: rostoucí ekonomika, snižující žádosti o podporu v nezaměstnanosti, vyšší zájem o nemovitosti. Výborně! To jsou skvělá data, avšak pokud je publikováno "A" musí zaznít i "B". Americký hrubý domácí produkt v prvních třech měsících v roce 2014 zaznamenal pokles. Zpráva ministerstva práce ukázala, že žádosti o podporu v USA poklesly na 300 tisíc, žádosti se sice snižují, ale nikde už není tolik zmiňováno, že mnoho lidí je vyřazeno z evidence a prodej nemovitostí sice roste, ale méně než se očekávalo. V březnu byl evidován nárůst o 3,4%, v dubnu to bylo pouze o 0,4%.

Vývoj ceny zlata za 30 dnů

Drahé kovy zaznamenaly v minulém týdnu velkou vlnu prodeje, kdy se býčí investoři vyhýbali bezpečným aktivům. Důležitým okamžikem v tomto týdnu bude jednání ECB, která v minulém týdnu měnovou politikou způsobila rally proti euru, což rovněž přispělo k odprodeji drahých kovů. Rozsah obchodování zlata je mnohem širší než u stříbra, což znamená, že jakýkoliv zlom či útěk do vyšších hladin by nebyl příliš výrazný. V této chvíli se dá očekávat zpomalení poklesu ceny a následná stagnace, která by přilákala investory jako magnet.
Ke snížení cenové hladiny rovněž přispívá snižování programu QE3. Manipulace centrálních bank spočívá v ochraně posledních zbytků hodnoty petrodolaru, jakožto prostředku světové rezervní měny. Otázkou zůstává jak trhy zareagují na stimulační plán Evropské centrální banky, která se vydala cestou posilování dolaru a krátkodobého oslabování eura. Geopolitické události na Ukrajině již tolik neovlivňují trhy, jak tomu bylo počátkem února. V centru pozornosti jsou nyní FED a jeho snaha vyvolat poptávku po dolaru, a Rusko, které se naopak snaží vytvořit poptávku po jakékoliv měně, zejména rublu, a to jako důsledek sankcí, které zadaly důvod uspíšit vznik bližší "Euroasijské spolupráce". Tato spolupráce bude výhodná pro všechny zúčastněné strany (Rusko, Bělorusko a Kazachstán), ale samozřejmě i pro dalšího velkého hráče, kterým je Čína. Co se týče zlata, Číňané by nejraději viděli zlato stagnovat na současné úrovni, aby mohli během závěrečných fází nasmlouvat co největší množství.

Predikce na tento týden:

1. Zlato stagnuje kolem úrovně 1,250.00/60.00 dolarů. Doporučujeme dávat pozor na býčí zvrat, který by způsobil nárůst až na hranici odporu 1,300.00 dolarů/unci.

2. Předpokládáme však podporu na úrovni 1,230.00/40.00 dolarů. Úroveň 1,210.00 dolarů a nižší je nepravděpodobná.

Přejeme Vám hodně úspěchů!



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.191.223.123

Holoubek koncern