Aktuální ceny: Cena zlata 2391.82 USD/oz   Cena stříbra 28.682 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.230 Kč  
Nákup v  

Palládium: kov s vysokým investičním potenciálem

Analýza trhu
18.4.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Palladium je drahý kov šedivě bílé barvy, který má chemickou značku Pd, lat. Palladium . Informace pravděpodobně veřejně známé, avšak pro investory nejsou příliš zajímavé a potřebné. Mnohem přínosnější jsou pro potenciální investory informace...

18/4/2014/ Zlaťáky.cz - Palladium je drahý kov šedivě bílé barvy, který má chemickou značku Pd, lat. Palladium . Informace pravděpodobně veřejně známé, avšak pro investory nejsou příliš zajímavé a potřebné. Mnohem přínosnější jsou pro potenciální investory informace, že se tento kov těží v omezené míře a navíc dochází k poklesu produkce z politických, infrastrukturních a vysokonákladových důvodů.

Vývoj ceny zlata za 30 dní

V roce 2012 bylo dodáno na trh přibližně 8.700.000 uncí palladia, z nichž přibližně 6.300.000 uncí pochází z dolů a 2 400 000 uncí je evidováno jako druhá jakost (recyklovaný kov). Palládium produkuje po celém světě jen velmi málo regionů. Těmi hlavními oblastmi jsou Rusko, jižní Afrika a Severní Amerika.

Vývoj ceny zlata za 30 dní

Z dlouhodobého hlediska je potřeba vzít v úvahu nestabilitu dodávek tohoto průmyslového kovu, a to z důvodu rizikové jurisdikce a složité legislativy zemí Ruska a Jihoafrické republiky, které představují téměř 80% celosvětové těžby palládia. Krásným příkladem toho, co se může stát, když u jednoho ze dvou vysoce rizikových producentů nastanou problémy s produkcí kovu, je příklad z počátku nového tisíciletí a z roku 2009. Cena palládia šla v roce 2001 parabolicky z 300 dolarů/unci na téměř 1100 dolarů/unci, a to vlivem akutních produkčních a stávkových problémů v Jižní Africe. Nestabilní těžba v současných podmínkách (stávky v Jižní Africe a Rusko-Ukrajinské nepokoje) by teoreticky mohla způsobit, že v ne příliš vzdálené budoucnosti by cena palládia opět mohla atakovat 1000 dolarů/unci. V blízké budoucnosti je navíc plánován omezený počet nových projektů a ty současné, zejména ty v JAR, se potýkají s problematikou hlubší těžby, vodních omezení, vyšších provozních nákladů, geopolitických rizik a nedostatku kvalifikovaných pracovních sil. Přitom potřeba palládia v jednotlivých průmyslových oborech má rostoucí charakter, a to nejen v automobilovém průmyslu.

Vývoj ceny zlata za 30 dní

Při pohledu do minulosti lze říci, že v posledních několika letech, i přes pokračující slabší ekonomický vývoj, se kterým se řada zemí neumí dodnes vypořádat, zůstal prodej aut relativně odolný proti ekonomickému poklesu. Ve skutečnosti poptávka vzrostla na historické maximum o více než 80 milionů vozů ročně (tj. 219.000 za den, více než 9100 za hodinu). Palládium je pro katalyzátory prvkem, který je téměř nenahraditelný, jako investice lehce podceňovaný, avšak jedná se o komoditu s obrovským potenciálem.

Vývoj ceny zlata za 30 dní

Palládium ve čtvrtek uzavíralo v Zurichu na hodnotě 794 dolarů/unci. Zlato se ve čtvrtek obchodovalo za 1298 dolarů/unci. Stříbro se dostalo na hodnotu 19,58 dolarů/unci.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.117.72.224

Holoubek koncern