Aktuální ceny: Cena zlata 2379.42 USD/oz   Cena stříbra 28.2395 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.260 Kč  
Nákup v  

Koupit zlato v březnu? Asi nejlepší tip, který jste kdy dostali

Novinka
12.3.2014
zlaté cihly Březen je podle analytika Jeffa Clarka ze společnosti Casey Research nejlepším měsícem pro nákup fyzického zlata. Ukazují to výnosy investorů, kteří nakoupili v březnu a prodali v prosinci.

Březen je podle analytika Jeffa Clarka ze společnosti Casey Research nejlepším měsícem pro nákup fyzického zlata. Ukazují to výnosy investorů, kteří nakoupili v březnu a prodali v prosinci. K dispozici jsou data za posledních čtyřicet let i srovnání jednotlivých býčích a medvědích období, kdy se právě model "kup v březnu - prodej v prosinci" ukázal jako naprosto resistentní vůči ztrátám.

investicni_mince_maple_liberty_krugerrand_wiener Zlatá rally není kvůli krizi na Ukrajině ani zdaleka u konce a každý den proto může být jedním z posledních, kdy je ještě možné nakoupit investiční kov za přijatelnou cenu. Je ale třeba mít na paměti, že se ceny vyvíjejí sezónně. Právě na sezónnost se ve svém článku zaměřil analytik Jeff Clark ze společnosti Casey Research. A přišel na velmi zajímavou věc.

Výhodou sezónního pohybu cen je podle experta společnosti Casey Research to, že se dají poměrně snadno předvídat. Analytici totiž sezónní vývoj cen zaznamenávají už řadu let a proto jsou tato data pro každého investora velmi dobrým vodítkem při nákupu.

Jeff Clark přiznává, že i on logicky považoval za nejlepší období k nákupu letní prázdniny. "Mýlil jsem se s červnem, červencem i srpnem," říká uznávaný analytik. Od roku 1975, kdy se stalo držení fyzického zlata v USA opět legálním, se jako měsíc nejhorší pro vývoj ceny zlata, a tedy nejlepší pro případné kupce, jeví březen. Člověk by řekl, že letos to určitě platit nebude, protože první třetinu zmíněného měsíce máme za sebou a cena kovu neohroženě stoupá. Nebo že jde o průměr z uplynulých téměř čtyřiceti let, kdy zlato koncem osmé dekády vystoupalo do závratných výšin, počátkem dalšího desetiletí se prudce propadlo, opět předvedlo růst, tentokrát do rekordních hodnot před začátkem roku 2013 a následně další výrazný propad v roce minulém. Každý březen v uplynulých čtyřiceti letech přeci nemohl být pro kupce výhodný. Nebo snad ano?

Jeff Clark si tuto otázku položil také a rozdělil data právě podle období býčích a medvědích tendencí na trhu. Zaměřil se i na léta relativního klidu. Právě třetí měsíc v roce podle těchto výsledků vykazuje vždy pokles ceny, ať už je nálada na trhu jakákoliv. Co z toho plyne? Pokud zlato skutečně čeká další pokračování zlaté rally, která odstartovala se začátkem roku 2014, pak by právě březnový nákup fyzického zlata měl být tím nejvýhodnějším. Připomeňme, že během ledna a února kov přidal 10,2 procenta.

Jeff Clark vytvořil s kolegy i srovnání výnosů investora, který by se rozhodl nakoupit v březnu a prodat v prosinci, samozřejmě opět pro jednotlivá býčí a medvědí období na trzích v uplynulých čtyřech dekádách. A tady to začíná být zajímavé. Nejlepším investorem byl totiž ten, kdo takovou věc realizoval v extrémně býčím období 1976 - 1980. Jemu dokázalo zlato za devět měsíců vydělat 25 procent. Navíc, ani investoři v letech 1981 - 2000 by neprodělali, pokud by nakoupili v třetím a prodali ve dvanáctém měsíci.

Jinými slovy, právě takový nákup může být podle Clarka sázkou na jistotu. Sám autor ale upozorňuje, že právě letošní březen by mohl být díky velmi nestabilní bezpečnostní situaci ve světě nečekanou výjimkou. Analytik proto doporučuje bedlivě sledovat vývoj na trhu a v případě poklesu ceny po dobu několika dní začít bez váhání nakupovat. "A myslete přitom na jednu důležitou věc! Fundamentální ukazatele nám jasně říkají, že cena zlata má před sebou ještě hodně dlouhou cestu směrem nahoru," dodává Jeff Clark.

Na možný brzký propad ceny upozorňuje i banka Barclays. Její experti hovoří o dvou faktorech, které by mohly zlato alespoň na kratší dobu poslat směrem dolů. Především jsou to páteční americké payrolls, které ukázaly lepší čísla, než se čekalo. Právě data z trhu práce jsou podle vedení Fedu tím klíčovým faktorem při rozhodování, jak dále pokračovat s politikou kvantitativního uvolňování. Neméně důležitou událostí by pak bylo vyřešení krize na ukrajinském poloostrově Krym. Tímto řešením může být i nečinnost ukrajinské vlády a neochota mezinárodního společenství k jakýmkoliv reálným sankcím vůči Rusku. Právě to se nyní děje a proto by březen jako měsíc pro výhodný nákup zlata mohl opět dostát své pověsti.

Zdroj: CommodityTradeMantra, Reuters, IBT.com



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.218.129.100

Holoubek koncern