Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Barclays varuje před korekcí ceny zlata díky sílícímu dolaru

Novinka
5.3.2014
zlaté cihly Jen pár dní trvalo přesvědčení analytiků britské banky Barclays o býčím trendu na trhu se zlatem. Ve svém pondělním výhledu se opět vrací k předpovědím, které radí kupcům vyčkat na nižší ceny, které by prý měly přijít v tomto roce.

Jen pár dní trvalo přesvědčení analytiků britské banky Barclays o býčím trendu na trhu se zlatem. Ve svém pondělním výhledu se opět vrací k předpovědím, které radí kupcům vyčkat na nižší ceny, které přijdou v tomto roce.

investicni_mince_maple_liberty_krugerrand_wiener Makroekonomické výhledy jsou v současnosti podle Barclays značně neutrální, zatímco forexové obchodování vyvíjí na cenu kovu tlak směrem dolů. Zájem investorů má ale býčí tendenci, což je vidět na ETF fondech založených na zlatě, které v únoru, poprvé od prosince 2012, začaly opět vykazovat pozitivní přírůstek drženého investičního kovu.

Investoři budou v tomto týdnu zřejmě svědkem souboje dvou zásadních vlivů: silného tlaku na cenu zlata vinou sílícího dolaru versus zhoršující se bezpečnostní situace na Ukrajině, která vyvolává poptávku po zlatě jako bezpečném způsobu uložení majetku. Konkrétně úroveň ceny dolaru se bude odvíjet od sady makrodat, která budou až do pátku přicházet z USA.

Ekonomy budou zajímat zejména payrolls očištěné o oblast zemědělství a páteční úroveň nezaměstnanosti. Jako pozitivní označuje Barclays taková čísla, která potvrdí, že za již zveřejněnými, slabšími výsledky amerického hospodářství stojí především jedna z nejdrsnějších zim za poslední desetiletí.

Toto a také aktivita spekulantů na burze Comex podle Barclays sice svědčí o změně sentimentu na pozitivní, ale za to může spíš aktuální vysoká cena, ženoucí spekulanty do riskantních operací, než reálné fundamentální ukazatele. A nezbývá než zopakovat, že není vždy moudré porovnávat zlato jen s dolarem, ale je žádoucí brát v potaz především ostatní komodity. Dá se totiž čekat, že krize na Ukrajině bude mít na cenu např. ropy a obilnin velmi zásadní vliv. V takovém srovnání pak zlato hodnotu už nyní ztrácí.

Dosti skepticky se tváří data z americké U.S.Mint, která razí legendární sérii mincí American Eagle. Například v únoru se prodalo 43 tisíc uncí kovu, což je polovina prodejů ze stejného období 2013 a méně než v prvním měsíci roku. První šestina roku 2014 tak ukázala číslo 176 tisíc prodaných uncí zlata. Během vyloženě slabého roku 2013 se přitom prodalo 1,095 milionu uncí.

Fyzickému zlatu aktuálně nepomáhá ani čínská či indická poptávka. Barclays naopak upozorňuje na dopad uvolnění 31,2 tuny (přibližně milion uncí) kovu z rezerv Turecké národní banky. Společně s tlakem na snížení ceny to pro investory představuje risk v podobě korekce na hladinu 1 280 - 1 300 dolarů za unci. Předpokládaný support najde zlato na 1318, resp. 1307 dolarech, úroveň resistence by podle Barclays měla ležet na 1345 a 1360 dolarech za unci.

Zdroj: Reuters, BullionStreet, IBT.com



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 44.222.142.210

Holoubek koncern