Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.330 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

Fed opět znejistěl, trápí ho špatná kondice americké ekonomiky

Novinka
28.2.2014
zlaté cihly Janet Yellenová oznámila možnou revizi politiky QE. Zlatu dále pomáhá ukrajinská krize a její možné vojenské řešení. Příští týden bude bohatý na data z USA a Evropy. Končící týden politické nestability...

Janet Yellenová oznámila možnou revizi politiky QE. Zlatu dále pomáhá ukrajinská krize a její možné vojenské řešení. Příští týden bude bohatý na data z USA a Evropy.

investicni_mince_maple_liberty_krugerrand_wiener Končící týden politické nestability ve východní Evropě a ekonomických otazníků v USA vykázal růst i v případě papírového zlata. Dubnové futures na newyorské burze Comex přidaly 0,62 procenta a v pátek jejich cena dále posilovala, přičemž odpoledne se zlato pro dodání v dubnu drží na úrovni 1 342 dolarů za unci. Zatímco leden přinesl celkový tříprocentní růst, únor podle všeho přidá rovnou 7 procent. Investoři pozorně sledují dolarový index, který se výrazněji nehýbe, přičemž letos povyrostl o 0,31 procenta. Ke slušné rally ale tento týden směřovaly i hlavní akciové indexy, přičemž S&P 500 ve čtvrtek dosáhl rekordní hodnoty 1854,29 bodů. Díky politické krizi na Ukrajině a slabým americkým datům se v roli bezpečného přístavu daří i americkým vládním dluhopisům.

Očekávaný výsledek přineslo i čtvrteční vystoupení guvernérky Fedu Janet Yellenové před zákonodárci. Tradiční holubice nezklamala ani tentokrát a hovořila poměrně otevřeně o možné revizi plánu omezit kvantitativní uvolňování každý měsíc o 10 miliard dolarů. Před vedením americké centrální banky nyní podle Yellenové stojí otázka, zda jsou slabá makrodata důsledkem špatného počasí, nebo zda je třeba revidovat optimistický výhled pro rok 2014. Takové informace logicky pomohly nahoru jak ceně zlata, tak i akcií. Fed trápí především nezaměstnanost. Zatímco trhy očekávaly 335 tisíc žádostí o podporu v nezaměstnanosti, skutečnost je o 13 tisíc případů vyšší. A nervozitě investorů pomohla vydatně i ECB, která chce bojovat s deflací, ničící ekonomiky členských států.

Rusko pozorně sleduje dění na Krymu

Celý finanční svět nyní směřuje pozornost do východní Evropy, kde začíná být pěkně horko. V ukrajinské revoluci se začalo hrát o poloostrov Krym, a to je přesně okamžik, kdy do hry vstupuje Moskva. Obsazení strategických budov na Krymu proruskými ozbrojenci a vojenské manévry nezvyklých rozměrů pomáhají na trzích všemu, co se dá považovat za bezpečný přístav. Roste proto nejen cena zlata, ale i japonského jenu nebo švýcarského franku. Ceně drahých kovů by naopak mohla uškodit neochota čínských investorů platit za spotové zlato cenu přes 1 330 dolarů. Větší korekce se ale v nejbližší době zřejmě nedočkají, protože úroveň 1 325 dolarů za unci zatím statečně odolává všem pokusům o sražení ceny dolů. Karta se tak může obrátit ve prospěch obchodů s papírovým zlatem.

V tomto týdnu přišly i dvě zprávy lokálního charakteru, které by za normálních podmínek měly na cenu dosti negativní efekt. Turecká centrální banka odepsala 6 procent svého zlatého pokladu a její trezory nyní ukrývají 488, 578 tun, informoval v úterý Mezinárodní měnový fond. Země přitom ještě donedávna své zlaté rezervy navyšovala. Jde o zdaleka největší odpis zlatých zásob, jaký analytici fondu kdy zaznamenali.

Ani středeční zpráva z Indie nevypadá pro fyzické zlato příznivě. Už několik měsíců totiž trhy spekulují na téma snížení nepříjemně vysokého cla na dovoz zlata do země. Indická vláda se poplatkem brání proti příliš vysokým číslům dovozu, na kterých se vedle potřebných ropných produktů výrazně podílí i ne tolik potřebné zlato. Jenže místní šperkaři a movitější obyvatelé se žlutého kovu vzdát nechtějí a proto i přes vysoké clo dovezli v lednu poměrně slušné množství. Za své tak pomalu berou předpovědi, že poptávka výrobců by měla v prvních dvou kvartálech klesnout až o 16 procent. Indie chce svou zápornou obchodní bilanci snížit na 45 miliard dolarů ještě v tomto fiskálním období. To je zhruba polovina z 88,2 miliard dolarů v letech 2012-2013.

Na co bychom se měli zaměřit v týdnu následujícím? Začněme pondělkem. V případě amerických makrodat to bude především lednová spotřeba domácností. Čekají nás také hned dva indexy nákupních manažerů, únorový průmyslový z Číny (HSBC) a únorový odhad ze zemí EU. Středeční zahájení každoročního zasedání čínského národního lidového kongresu podstatné výstupy určitě nepřinese, zato hned následující den zasedá rada Bank of England a především ECB. Americké payrolls, očištěné o oblast zemědělství a míra nezaměstnanosti příští týden, bohatý na data, v pátek ukončí.

Zdroj: Reuters, IBT.com, BullionStreet



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 54.196.105.235

Holoubek koncern