Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Vztah úrokových sazeb dluhopisů a inflace, a jejich vliv ...

Analýza trhu
21.3.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Ruské akcie prudce klesají, kvůli sankcím, které již byly uplatněny a zároveň kvůli obavám z dopadu přísnějších hospodářských sankcí ze strany EU či USA. Na tuto situaci samozřejmě ihned zareagovaly mezinárodní ratingové agentury.

Vztah úrokových sazeb dluhopisů a inflace, a jejich vliv na cenu zlata.

21/4/2014/ Zlaťáky.cz - Ruské akcie prudce klesají, kvůli sankcím, které již byly uplatněny a zároveň kvůli obavám z dopadu přísnějších hospodářských sankcí ze strany EU či USA. Na tuto situaci samozřejmě ihned zareagovaly mezinárodní ratingové agentury.

Agentura Fitch snížila výhled úvěrového hodnocení Ruska na negativní ze současné stabilní úrovně. Upozorňuje tím Moskvu na fakt, že může dojít ke změně aktuálního ratingového stupně BBB. Graf níže zobrazuje vývoj akcií jedné z největších ruských firem Gazprom , která je největším exportérem zemního plynu na světě. Hodnota akcií na Londýnské burze se v pátek 21.března pohybovala na úrovni 6,83 GBP/akcii, což představuje propad hodnoty akcií z 18. října 2013 přes 30 %.

Vývoj ceny akcií společnosti Gazprom na Londýnské burze

V médiích je aktuálně často zmiňována situace na Krymu jako hlavní příčina současného pohybu ceny zlata, avšak velmi podobné hybné síly jsou ukryty v úrokových sazbách. Historicky, cena zlata stoupá, když inflační míra (CPI) je vyšší než aktuální úrokové sazby. V opačném případě, když budou reálné úrokové sazby pozitivní (budou převyšovat CPI), může se očekávat, že cena zlata bude klesat. Zde je uvedený jednoduchý příklad, který popisuje zmiňovaný vliv úrokových sazeb:

Vztah úrokových sazeb, inflace a ceny zlata

V březnu 2013 byl výnos pětiletého dluhopisu 0,88 procenta, zatímco inflace činila 1,5 procenta. Reálná návratnost tedy činila -0,62 procenta, čímž se jednalo o ztrátovou investici. V tomto měsíci dosáhla cena zlata na úroveň 1 614 dolarů/unci. V prosinci téhož roku vzrostl výnos pětiletého dluhopisu ministerstva financí na 1,74 procenta, inflace se snížila na 1,20 procenta, pozitivní reálná výnosová míra tedy činila 0,54 procenta. A co se mezitím stalo s cenou zlata? Cena klesla na neuvěřitelných 1187 dolarů/unci. V současnosti inflace vzrostla o 40 bazických bodů na úroveň 1,60 procent, zatímco výnos pětiletého dluhopisu je 1,53 procenta. S negativní reálnou výnosovou mírou se v průměru zvýšila cena žlutého kovu na úroveň 1350 dolarů/unci.

Gold Kitco London Fix

Od naší poslední analýzy, bylo zlato v tomto týdnu obchodováno na nižší cenové úrovni. Zlato v tomto týdnu testovalo úroveň 1,320.dolarů/unci. Podle denního grafu můžeme pozorovat menší býčí korekce před potenciálním medvědím pohybem. Vzhledem k ukazateli RSI, který indikuje vykoupenost fyzického zlata na trhu, se domníváme, že cena zlata prolomí hranici 1350 dolarů/unci.

Silver Kitco London Fix

Zlato bylo v pátek 21. března v 15 hodin 30 minut obchodováno na hranici 1337 dolarů/unci, stříbro dosáhlo cenové úrovně 20,350 dolarů/unci.

Zdroj: WallStreet Journal, Reuters, Daily Telegraph, Kitco.com, Bullion Street

Přejeme mnoho úspěchů.

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 733 737 494
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 35.175.113.125

Holoubek koncern