Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Stále více zlata a stříbra míří do trezorů v Asii

Novinka
18.11.2013
gold_safe Od poslední majetkové exploze v Asii je stále více klientů, kteří preferují mít sběratelské předměty a drahé kovy na dosah ruky. Nedávno zveřejněné obchodní údaje potvrzují, že převážná část ...

Švýcarsko, krajina s jednou z nejvyspělejších ekonomik světa, proslavená hlavně výrobou luxusních hodinek, bankovnictvím a čokoládou, představovala v minulém století významné útočiště vysoce bonitního kapitálu. Ovšem dnes "bohatí" volí za cílovou stanici svých úspor Asii. Zlaté, stříbrné a sběratelské předměty proudí do Singapuru, Hong Kongu či Šanghaje, tedy do zemí, které v současnosti nabízejí některé z nejexkluzivnějších zlatých či stříbrných možností alokace kapitálu na světě.

zlato_argor_1kg_cihly_pyramida

Od poslední majetkové exploze v Asii je stále více klientů, kteří preferují mít sběratelské předměty a drahé kovy na dosah ruky. Nedávno zveřejněné obchodní údaje potvrzují, že převážná část fyzického zlata z likvidace burzovně obchodovaných fondů (ETF) skutečně směřuje na východ. Část transakcí se uskutečnily tento měsíc, což mimo jiné potvrzují i nové asijské prostory jako konečný cíl pro cestu fyzického zlata z londýnských a švýcarských trezorů.

Tento týden otevřela v Šanghaji největší společnost pro bezpečnostní dopravu a úschovu, Malca-Amit Global, skladové prostory s kapacitou pro 2000 tun zlata. Nicméně, další podstatnou skutečností, kromě největšího úložního prostoru zlata v Asii, je strategický význam, který tkví v tom, že se Šanghaj nachází v zóně volného obchodu a představuje tak testovací půdu pro novou politiku. Šanghaj je experimentální zónou pro čínský kapitalizmus, v podobné rovině a kategorii jako je Hong Kong. Generální ředitel společnosti Malca-Amit uvedl, že "Toto místo lze efektivně využít jako jakýsi významný uzel pro obchod zahraničních a tuzemských bank, přičemž budou šetřeny náklady a čas". Vzhledem na objem obchodovaného zlata s Čínou nabízí zařízení, jakým disponuje společnost Malc-Amit Global, obrovské výhody pro banky, které obchodují se zlatem v Asii. Společnost již zprovoznila i jiné úschovné prostory v několika asijských obchodních lokalitách. Loni v záři společnost otevřela v Hong Kongu největší skladovací prostory pro zlato, které se nachází v přízemí budovy mezinárodního letiště s kapacitou 1000 tun zlata. Speciální prostory byly také otevřeny v Singapuru, které dokáží alokovat až na 200 tun stříbra. Z této kapacity je již 30 procent rezervováno. Tyto investice se projevují posunem světové poptávky po drahých kovech daleko od USA a Evropy, směrem k Asii.

Velké banky jsou také zapojeny. Prostory postavené před pár lety v Singapuru poskytují ANZ, JPMorgan Chase & Co, UBS AG a Deutsche Bank AG služby pro úschovu zlata, protože město doufá, že plně využije obchodu se zlatem v tomto regionu. Nová úschovna je umístěna v Singapurském Freeportu v tzv. asijském Fort Knoxu.

Ohromující transakce byla oznámena v říjnu tohoto roku, čínský konglomerát kupuje sídlo Chase Manhattan Bank (JP Morgan Chase) a jeho podzemní prostory, které obsahují největší světový bankovní trezor! Chase Manhattan Plaza byl prodán za 725 milionů dolarů Fosun International Ltd - investiční odnož největší čínské průmyslové skupiny. Fosun, konglomerát, který investuje do nemovitostí, léčiv a oceli, kupuje 60ti podlažní, 2.2 milionů čtverečních metrů, nižší Manhattanskou věž. Zpráva, že čínská společnost kupuje největší komerční trezor pro zlato v USA, je dalším odrazem nadšení Číny pro zásobování se zlatem.

Trezorové prostory byly omezeny na celém světě, v loňském roce většina bank zabývající se drahými kovy zdvojnásobila své poplatky. Tyto nové prostory v Asii odrážejí obrovský nárůst obchodu s drahými kovy a požadavky na jejich bezpečné skladování. S těmito novými trezory v Asii (nyní vlastněné Asiaty) lze předpokládat, že obrovské množství zlata přepravované na východ již nikdy znovu nespatří trezory Londýna nebo Švýcarska.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 23.22.23.162

Holoubek koncern