Aktuální ceny: Cena zlata 2152.685 USD/oz   Cena stříbra 24.9055 USD/oz   USD 23.140 Kč   EUR 25.190 Kč  
Nákup v  

Zlatá jarní houpačka

Analýza trhu
7.3.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Obchodníci s drahými kovy vyhlížejí očekávané páteční měsíční údaje pracovních míst v USA, především tedy na průměrnou výši neagrárních mezd a ukazatel míry nezaměstnanosti. Nejnovější údaje o zaměstnanosti poskytnou jisté vodítka.

Zlatá jarní houpačka

7/3/2014 Zlaťáky.cz: Obchodníci s drahými kovy vyhlížejí očekávané páteční měsíční údaje pracovních míst v USA, především tedy průměrnou výši neagrárních mezd a ukazatel míry nezaměstnanosti. Nejnovější údaje o zaměstnanosti poskytnou jisté vodítka kam by Fed mohl směřovat měnovou politiku USA. Očekává se mírný nárůst nezaměstnanosti na hodnotu 6,7%. Pokud budou údaje o zaměstnanosti povzbudivé, vyvolá to ostrý tlak na všechny drahé kovy.

V té souvislosti se již vyjádřili někteří prezidenti Federálních bank. Richard Fisher, prezident Federální rezervní banky v Dallasu, ve středu prohlásil, že je znepokojen výrazným výkyvem některých burzovních ukazatelů. Dodal, že centrální banky musí sledovat důvody těchto výkyvů velmi opatrně, aby se ujistily, že se netvoří další investiční bublina.

V rozhovoru pro Wall Street Journal uvedl prezident Federální rezervní banky New York William Dudley, že upřednostňuje zvýšení úrokových sazeb až v okamžiku prolomení hranice míry nezaměstnantosti ve výši 6,5%. Rovněž uvedl, že Fed nemusí spěchat s rychlým zvyšováním krátkodobých sazeb, pokud je ekonomika stále v těžké situaci. Čekání na páteční data však předčila událost daleko važnějšího charakteru. Tak, jak přicházely zprávy o vývoji situace na Ukrajině, tak docházelo k pohybu cen drahých kovů nejen na Londýnské burze.

Ukrajinská situace způsobila určitou poptávku na trhu se zlatem a s pokračujícím uvolňováním emocí je pravděpodobné, že se zlato vypořádá s nastálou situací pohybem směrem dolů," řekl Adam Koos, prezident a portfolio manažer Libertas Wealth Management Group. To potvrzují i další makléři.

V posledních několika letech jsme mohli být svědky, že před blížícím se vydáním dat pracovních míst v USA se zlato obchodovalo na nižší cenové úrovni, a po ochlazení situace na Ukrajině, resp. po Putinově vyjádření, že se ruské vojenské jednotky stáhly zpět, by tomu tak mělo být i nyní, uvedla Jan Skoyles, vedoucí výzkumu ze společnosti Real Asset Co. Mylně se však domnívá, že všechny oči investorů budou upřeny na americká ekonomická data. Vývoj ceny zlata reaguje a bude reagovat zcela určitě na tuto krizi.

Vývoj cen zlata za 1 rok

V důsledku vysoké volatility světových cen drahých kovů jsme s cenovou predikcí zdrženliví. Nicméně se domníváme, že pokud cena zlata prolomí hranici 1330 USD/unci, pak by měl následovat pokles až na úroveň 1280 USD/unce. Pokud ovšem tato hranice prolomena nebude a cena by pokračovala v růstu, přičemž bude prolomena hranice 1355 USD/unce, pak by se měla cena zlata vyšplhat až k úrovni 1395 - 1400 USD/unce.

Zdroj: WallStreet Journal, Reuters, Daily Telegraph, Kitco.com, Bullion Street

Přejeme mnoho úspěchů.

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 733 737 494
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 54.166.234.171

Holoubek koncern