Aktuální ceny: Cena zlata 2382.82 USD/oz   Cena stříbra 28.308 USD/oz   USD 23.590 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Největší bankrot v historii USA vyhlásil Detroit

Novinka
19.7.2013
detroit_city_usa DETROIT: Podle agentury Reuters, která se odvolává na znění soudních dokumentů, požádalo americké město Detroit o bankrotovou ochranu před věřiteli. Jde o největší městský bankrot ...

DETROIT: Podle agentury Reuters, která se odvolává na znění soudních dokumentů, požádalo americké město Detroit o bankrotovou ochranu před věřiteli. Jde o největší městský bankrot v dějinách Spojených států amerických.

Soudní dokumenty uvádějí, že Guvernér státu Michigan, Rick Snyder, vyhověl žádosti krizového manažera podat návrh na konkurz v rámci kapitoly devět tamního insolvenčního zákona. "Je více než jasné, že bez tohoto kroku nelze tyto finanční potíže Detroitu úspěšně řešit," citovala Snydera agentura Reuters.

argor_kilo_gold_eagle_wiener_coin

Úřady budou zhruba ve 30 až 90 denním období posuzovat, zda je Detroit pro ochranu před věřiteli způsobilý. Zadlužený Detroit se už delší dobu potýká s nedostatkem financí a hrozí mu největší městský bankrot v historii USA.

Steven Rattner, bývalý poradce amerického ministerstva financí, se na Twitteru vyjadřuje k situaci v Detroitu. "Nelze si představit, že by Detroit vyřešil své finanční problémy bez vládní pomoci." A dodává, "Věřitelé nyní přijdou o spoustu peněz, ale větším problémem budou škrty, které musí udělat samotný Detroit, což se odrazí na zaměstnancích města i důchodech."

Dluh Detroitu se pohybuje kolem 18,5 miliardy dolarů. Kevyn Orr, krizový finanční manažer Detroitu, minulý měsíc naznačil podrobné plány ohledně snižování dluhu města. Pozastavením plateb některým věřitelům by měl vzniknout dostatek peněz na provoz základních služeb pro obyvatele. Taktéž od věřitelů očekává, že přistoupí na výrazné snížení svých pohledávek.

Kalifornské město Stockton je doposud největším americkým městem, které vyhlásilo bankrot. Město doplatilo na to, že v minulých letech ve velkém nerozumně investovalo a půjčky nebylo schopné splatit.

Podle agentury Reuters ve městě Detroit dochází k rozpadu základních služeb, jako jsou policie nebo požární sbor, a tak zločinnost je v Detroitu nejvyšší z amerických velkoměst. 40 procent veřejného osvětlení nefunguje, v provozu je pouze třetina městských sanitek a 40 tisíc stavebních parcel je nevyužitých. Detroit je nejchudším velkým městem v USA a více než třetina jeho obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby.

Město Detroit bylo kdysi prosperující metropolí, hlavně díky automobilovému průmyslu. Počet obyvatel dosahoval téměř 2 miliony. Kvůli propouštění v automobilkách, zločinnosti a nejisté budoucnosti obyvatel města výrazně ubývá. V roce 2000 to bylo 951 270, v roce 2007 920 056, dnes je to už pouhých 713 777 obyvatel. Nyní je město Detroit symbolem hospodářské krize USA.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.142.197.212

Holoubek koncern