Aktuální ceny: Cena zlata 2383.69 USD/oz   Cena stříbra 28.489 USD/oz   USD 23.640 Kč   EUR 25.260 Kč  
Nákup v  

Turecko pod tlakem, platí Íránu zlatem

Novinka
30.11.2012
turkey_iran_handshake ANKARA: Poté, co Turecko potvrdilo, že hodlá zaplatit Íránu za ropu zlatem, dostalo se pod obrovský tlak ze Západu a zejména z USA. Americké úřady údajně předaly Turecku zprávu ...

ANKARA: Poté, co Turecko potvrdilo, že hodlá zaplatit Íránu za ropu zlatem, dostalo se pod obrovský tlak ze Západu a zejména z USA.

argor_gold_500g_bar

Americké úřady údajně předaly Turecku zprávu o nerealizování takového obchodu s Íránem, ale Turci odmítli. "Dohoda není v rozporu s žádnými mezinárodními zákony a sankce USA pouze zakazují Íránu provádění transakcí v dolarech".

Hlavní politické strany a státní úředníci v Turecku se také momentálně přiklánějí k tomuto obchodu, ale některé hlasy proti tvrdí, že zlato nemůže být takto použito, i když se jedná o ropu.

Mezitím USA připravuje nové sankce vůči Íránu, které by mohly donutit Turecko, aby přestalo platit za íránský plyn investičním zlatem. Americký Senát dále připravuje návrh zákona, který zakáže pojištění o přepravě větších zásilek zboží do Íránu, včetně zlata.

Tento krok byl uspíšen poté, co turecký vicepremiér Ali Babacan minulý týden oznámil, že Írán nakupuje zlato z Turecka pomocí turecké liry, které slouží jako platba za zemní plyn, jenž Turecko odebírá z Íránu.

Turecký export zlata do Íránu se od ledna do září dostal na 6.4 miliard amerických dolarů. Írán dodává Turecku na 18 procent zemního plynu a 51 procent činí ropa. Írán je tak v Turecku druhým největším dodavatelem zemního plynu po Rusku, s více než 90 procentním vývozem zemního plynu právě Turecku.

Od začátku roku turecké vývozy zlata do Íránu prudce vzrostly. Podle oficiálních tureckých obchodních údajů bylo zlato za téměř 2 miliardy amerických dolarů zaslané v srpnu do Dubaje na jména íránských kupujících.

wiener_gold_coins


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.119.125.135

Holoubek koncern