Aktuální ceny: Cena zlata 2229.88 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.330 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

DEUTSCHE BANK a FED ? Nepředvídatelné instituce?

Analýza trhu
18.2.2014 | Jan Žák
Na konci minulého týdne vzrostly zlaté futures o 0,9% na hodnotu 1 251.90 dolarů/unci na New Yorkské divizi Comex, a to na základě prohlášení prezidenta Federal Reserve Bank of Minneapolis Narayana Kocherlakota, že ekonomika potřebuje stále čím dál více stimulů. Další významné zasedání FEDu se bude konat od 28. - 29. ledna.

DEUTSCHE BANK a FED ? Nepředvídatelné instituce?

20/1/2014 Zlaťáky.cz: Na konci minulého týdne vzrostly zlaté futures o 0,9% na hodnotu 1 251.90 dolarů/unci na New Yorkské divizi Comex, a to na základě prohlášení prezidenta Federal Reserve Bank of Minneapolis Narayana Kocherlakota, že ekonomika potřebuje stále čím dál více stimulů. Další významné zasedání FEDu se bude konat od 28. - 29. ledna. Nelze však očekávat výrazné změny v monetární politice, kterou FED v současnosti provádí. Již minulý měsíc zredukoval QE program z tehdejších 85 miliard dolarů/měsíc na současných 75 miliard dolarů/měsíc. Dosluhující šéf FEDu Ben Bernanke odejde tiše, bez velkého potlesku a předpokládá se, že systém odevzdá svoji nástupkyni Dr. Yelen v nezměněné podobě.

graf_gold_analyza_20_1_2014.jpg

V pátek, 17. prosince 2013, bylo zlato na nepatrně nižší úrovni a to poté, co byla získána inflační data z USA, která ukázala, že náklady na bydlení v USA se zvýšily nejvíce za posledních šest měsíců. Tím se zvýšila u investorů přitažlivost zlata, kteří vnímají zlato jako protiinflační symbol.

graf_silver_analyza_20_1_2014

Co však vyvolalo na trzích relativně závažné otázky je situace kolem Deutsche Bank. Deutsche Bank v pátek oznámila, že stáhne nastavení benchmarku u zlata a stříbra, avšak stále zůstává odhodlána obchodovat s drahými kovy.

Banka je pouze jednou z pěti bank s drahými kovy, které se podílí na fixaci ceny zlata 2krát během dne pro stanovení pozice ceny zlata. Deutsche Bank plánuje prodat zlaté a stříbrné fixační pozice jinému členu London Bullion Market Association. Banka tvrdí, že se jedná o snížení pozice v obchodování s touto komoditou.

Načasování této akce je podezřelé a proto si toho nemohl nevšimnout nejvyšší finanční regulátor v Německu, BaFin, který se následně dotazoval na danou situaci zaměstnanců Deutsche Bank AG. Sondáž měla zjistit, zda se nejedná o potenciální manipulaci s cenami zlatých a stříbrných kovů. Deutsche Bank si musí být vědoma toho, že v minulosti vedl skandál na trzích s LIBOR sazbami k pokutám dosahujících až 6 miliard dolarů.

Němci jsou největšími kupci zlata v Evropě i v západním světě, vzhledem k jejich zkušenostem s hyperinflací v roce 1922, devalvací měny a ekonomickým kolapsem po druhé světové válce. Tato situace výrazně nahrává vyšším cenám zlata, a to z toho důvodu, že Deutsche bank udělá vše pro to, aby tuto "konspirační teorii" vyvrátila. A jaká by byla nejlepší odpověď? Růst ceny zlata.

V pondělí, 20. ledna v 11 hodin, se zlato obchodovalo za 1 255.10 dolarů/za unci. Stříbro dosáhlo hranice 20.27 dolarů/unci.

Přejeme mnoho úspěchů.


Autor: Jan Žák
www.zlataky.cz
tel.: 776 575 862
email: 
jan.zak@zlataky.cz




Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 54.196.27.122

Holoubek koncern