Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.320 Kč   EUR 25.140 Kč  
Nákup v  

Prodejte zlaté rezervy, vybízejí Němci zadlužené evropské státy

Novinka
16.8.2011
gold_bar_shown_in_hand1 Němečtí koaliční politici chtějí, aby zadlužené státy prodaly své zlato k získání prostředků na správu svých rozpočtů. K prodeji zlatých rezerv vybízejí především italskou a španělskou vládu.

Němečtí koaliční politici chtějí, aby zadlužené státy prodaly své zlato k získání prostředků na správu svých rozpočtů. K prodeji zlatých rezerv vybízejí především italskou a španělskou vládu.

gold_pyramid_reuters

Vysoká cena zlata je podle politiků německé koaliční vlády vhodnou příležitostí, aby vysoce zadlužení členové eurozóny sáhli na své rezervy tohoto kovu.

Finanční experti Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Svobodné německé strany (FDP) žádají takové kroky především od italské a španělské vlády.

"Své rozpočty musí dát do pořádku, k tomu patří i privatizace, ale i rozpuštění zlatých rezerv," řekl pro úterní vydání německého deníku Financial Times Deutschland představitel CDU Michael Fuchs.

Frank Schläffler z FDP pokládá za nezbytnost, aby zadlužené státy prodali část svých zlatých rezerv a další část dali jako záruku do depozitu Evropské centrální banky. Tyto země by měly sáhnout na svůj majetek dříve, než požádají jiné o pomoc.

Itálie má například po Spojených státech, Německu a Mezinárodním měnovém fondu čtvrté nejvyšší rezervy zlata na světě.

Další rekordy

Zlato během úterního rána minulého týdne znovu posunulo svoji cenu na rekord, když cena termínového kontraktu na zlato v Asii vystoupila až na 1774 dolarů za unci, poté se ale části zisků vzdala. Klesla až k 1737 dolarům, ale od této hodnoty postupně zase mírně stoupá.

Nad hranici 1700 dolarů se zlato poprvé dostalo v pondělí minulého týdne. Cena tohoto drahého kovu se za poslední dva roky zvýšila téměř o 100 procent a za posledních deset let na více než šestinásobek.

Obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně a z propadu americké ekonomiky do nové recese vedou investory od minulého týdne k prodeji rizikových aktiv, jako jsou akcie a komodity. Místo nich hledají bezpečnější útočiště, což je zejména zlato, švýcarský frank, ale také americké státní dluhopisy. Na jejich atraktivitě se nic nezměnilo ani po snížení ratingu USA.

Cena zlata se zvyšuje i vzhledem k vyhlídkám na další uvolňování měnové politiky v největších vyspělých ekonomikách, ke kterému už minulý týden přistoupilo Japonsko. Důležité bude, zda něco podobného naznačí také Fed a jeho šéf Ben Bernanke.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 54.225.24.249

Holoubek koncern