Aktuální ceny: Cena zlata 2153.04 USD/oz   Cena stříbra 24.916 USD/oz   USD 23.140 Kč   EUR 25.180 Kč  
Nákup v  

Dnešní svět, nejrizikovější za poslední čtyři desetiletí – příležitost pro žlutý kov

Analýza trhu
30.11.2017 | Ing. Jakub Petruška
Dnešní globální svět zažívá nejvyšší geopolitická rizika za poslední čtyři desetiletí. Rizika se bohužel netýkají jen určitých míst na naší planetě, ale jsou ...


27/11/2017/ Zlaťáky.cz - Dnešní globální svět zažívá nejvyšší geopolitická rizika za poslední čtyři desetiletí. Rizika se bohužel netýkají jen určitých míst na naší planetě, ale jsou patrná v mnoha oblastech. Volby, politické a makroekonomické krize, případně válečné konflikty, to vše vede a razí cestu ke zlatým investicím. Veškeré problémy finančního světa a geopolitické problémy posilují roli žlutého kovu, jako jediného přístavu bezpečí v nejisté době.

Na všech kontinentech jsme svědky politického neklidu a rostoucí ekonomické nejistoty a turbulence. Podle mnoha odborníků je dnešní svět nejrizikovější za poslední čtyři desetiletí, změna k lepšímu je bohužel v nedohlednu a spíše dochází k tomu, že problémy stále přibývají. Co to tedy znamená pro žlutý kov? Žlutý kov se stává stále důležitějším prostředkem ochrany v této turbulentní době. Dokazují to i poslední čísla ze Světové rady pro zlato (World Gold Council), které ukazují nárůst poptávky po fyzickém zlatě (mince nebo slitky) v posledním čtvrtletí o 17 %.

Rovněž analytici Citi uznali volby, politické hlasování, vojenské útoky a makroekonomické krize jako některé z klíčových událostí, které pozitivně ovlivnily investice do zlata. Při pohledu zpět za poslední čtyři desetiletí dospěli k závěru, že ceny během těchto období nejistoty rostly častěji. Výsledkem je, že Citigroup očekává příští rok další růst ceny zlata nad úroveň 1 400 dolarů a výše. Pojďme se podívat na určitý výčet geopolitických událostí, které ovlivňují aktuálně náš svět a které bohužel vytvářejí nejistotu, obavy a napětí na globální scéně. Všechny negativní a rizikové události poskytují ornou půdu pro žlutý kov. Stále více lidí si to uvědomuje a hledá formu bezpečí, právě v drahých kovech.

Menší výčet aktuálních geopolitických rizik:

• Evropská unie se potýká s odchodem dlouholetého člena a to Velké Británie. Nejistota po německých volbách, bude sestavena stabilní vláda, nebo se budou konat předčasné volby? Kancléřka Angela Merkelová nyní nemá jednoduchou pozici a ani jisté křeslo na další období.
• Nejen Brexit ohrožuje stabilitu EU. Problémy ve Španělsku, kdy se Katalánsko snaží o nezávislost a vytváří tak příklad pro další oblasti, které by se rády odtrhly. Narůstající síla extrémních stran po celé Evropě, které se dostávají do jednotlivých parlamentů. Státy střední a východní Evropy jako je Polsko a Maďarsko, které se vymezují proti vládě z Bruselu.
• Problémy zadlužení Evropských států jako je Itálie, Francie, Řecko, Španělsko atd.
• Problémy Evropských bank, do kterých se sype neskutečné množství peněz na jejich záchranu.
• Problémy, které jsou v Turecku, kde vládne autoritativní prezident Erdogan.
• Uprchlická krize, která stále pokračuje a tisíce lidí se stále vydávají na cestu do Evropy.
• Problémy na východě Ukrajiny a vzrůstající napětí mezí NATO a Ruskem, kdy si oba soupeři ukazují svaly a posilují obranu.
• Blízký východ jako ohnisko islámského terorismu. Napětí mezi Sunity a Šíity a konkrétně mezi dvěma velkými hráči na jedné straně sunitské Saudské Arábie a na straně druhé šíitského Íránu.
• Obava z íránského jaderného programu.
• Syrská krize.
• Neklidný Egypt, kde vláda bojuje na Sinajském poloostrově s islámským státem.
• Čína a její globální rozmach, územní spory se sousedy, napětí v Jihočínském moři.
• Obavy z války mezi USA a KLDR, která by byla devastující.
• Neklidná Afrika, která se potýká s mnoha problémy. Naposledy jsme byli svědky pádu režimu Roberta Mugabeho v Zimbabwe.
• Venezuelská krize.
• Pokračující enormní zadlužování celého světa a USA.
• Politika amerického prezidenta Donalda Trumpa atd.

Mohli bychom v tomto výčtu pokračovat dále, jelikož problémů je nespočet. Toto všechno vytváří prostor a předpoklad růstu ceny žlutého kovu. Každým dnem se může stát něco, co ovlivní cenu a vystřelí ji na další maxima.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1. 28.11.2017 v 00:00 Velká Británie Výsledek zátěžového testu bank
2. >28.11.2017 v 16:00 USA Spotřebitelská důvěra CB
3. 29.11.2017 v 00:00 Vše Setkáni zemí OPEC
4. 29.11.2017 v 16:00 USA Vystoupí šéfka FEDu Janet Yellenová
5. 29.11.2017 v 16:30 USA Týdenní změna zásob ropy
6. 30.11.2017 v 14:30 USA Žádosti o podporu v nezaměstnanosti
7. 01.12.2017 v 10:30 Velká Británie Výrobní index PMI
8. 01.12.2017 v 14:30 Kanada Míra nezaměstnanosti
9. 01.12.2017 v 14:30 Kanada Hrubý domácí produkt
10. 01.12.2017 v 16:00 USA Výroční index PMI - ISM

Predikce na tento týden:

Zlato:

Cena zlata se na počátku nového týdne pohybuje kolem úrovně 1.295 $. Cena je v krátkodobém vzestupném trendu. Hranice podpory je na 1.281 $. Přerušení této úrovně by mohlo otevřít cestu k dalšímu poklesu a to na úroveň 1.270 $, 1.260 $ a následně pak až na 1.250 $ - 1.245 $. Hranice odporu je na 1.299 $ a následně pak na 1.305 $.

Stříbro:

Cena stříbra se pohybuje kolem úrovně 17,13 $. Hranice podpory je na 17,00 $, zatímco odpor je na 17,43 $.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jakub Petruška
Autor: Ing. Jakub Petruška
www.zlataky.cz
tel.: 591 001 606
email: ostrava@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 34.204.181.19

Holoubek koncern