Aktuální ceny: Cena zlata 2398.765 USD/oz   Cena stříbra 28.753 USD/oz   USD 23.600 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

V Česku roste zájem o pamětní mince a medaile z drahých kovů

Novinka
8.11.2007
Praha - Zájem o pamětní mince vydávané Českou národní bankou (ČNB) se v Česku zvyšuje. Zlaté a stříbrné mince, jejichž počet je omezený, jsou většinou vyprodány ještě před svou emisí. Velký zájem je také o pamětní medaile z drahých kovů. Mezi nejoblíbenější motivy patří mince a medaile s českými památkami a s tematikou Karla IV., řekli ČTK prodejci vzácných mincí a medailí.

Praha - Zájem o pamětní mince vydávané Českou národní bankou (ČNB) se v Česku zvyšuje. Zlaté a stříbrné mince, jejichž počet je omezený, jsou většinou vyprodány ještě před svou emisí. Velký zájem je také o pamětní medaile z drahých kovů. Mezi nejoblíbenější motivy patří mince a medaile s českými památkami a s tematikou Karla IV., řekli ČTK prodejci vzácných mincí a medailí.

"O pamětní mince vydávané ČNB je obrovský zájem, a to především v posledních dvou letech, kdy jich prodáváme až trojnásobné množství oproti dřívějšku," uvedl obchodní náměstek České Mincovny Libor Křapka.

Rostoucí zájem potvrzuje i Pavel Trtík ze společnosti Zlaté mince, podle kterého stoupá především poptávka po mincích v takzvané špičkové kvalitě. "Pamětní mince bývají vyprodány formou rezervací ještě dříve, než se dostanou na pulty prodejen. Především mince proof, které označují takzvanou špičkovou kvalitu, je pak obtížné získat," řekl Trtík.

S tím souhlasí i Křapka. "V posledních letech se trend obrátil a zájem o mince ve špičkové kvalitě je až trojnásobný oproti poptávce po kvalitě běžné," potvrdil.

Rozdíl mezi mincemi ve špičkové a běžné kvalitě spočívá v lesku a způsobu uchování. Zatímco mince proof musejí zůstat v plastovém obalu, aby se nepoškodil jejich vysoký lesk, mince běžné kvality mají matovaný reliéf i pozadí a z obalu se mohou bez obav vytáhnout.

Na rostoucí poptávku po mincích proof zareagovala ČNB, která od příštího roku zruší omezení emise mincí podle kvality. Celková emise jednoho motivu zůstává u zlatých mincí maximálně 14.000 kusů, u mincí stříbrných jde o 40.000 kusů. Toto množství se nyní rovnoměrně dělí na mince proof a na mince běžné kvality, od roku 2008 se ale rozdělení podle kvality zruší.

"Centrální banka tímto krokem reaguje na zvýšenou poptávku po mincích provedených ve špičkové kvalitě - ovšem při zachování stropu celkové emise," uvedl ředitel sekce peněžního a platebního styku ČNB Tomáš Hládek.

Mince nejčastěji kupují sběratelé, v poslední době ale přibývá lidí, kteří si chtějí výhodně uložit své peníze. "Investory motivuje nejen růst numismatické hodnoty mincí, ale také rostoucí cena drahých kovů, a to především zlata," vysvětlil Křapka.

Zlato v minulých dnech dosáhlo svého 28letého maxima a nárůst jeho ceny byl během dvou uplynulých let téměř dvojnásobný. Vývoj cen drahých kovů se odráží na hodnotě pamětních mincí. "Například zlatá mince z roku 2006 s motivem papíren ve Velkých Losinách, která se v době emise prodávala za přibližně 4500 korun, v současné době dosahuje na burze ceny kolem 75.000 Kč," podotknul Křapka.

O pamětní mince mají kromě sběratelů a investorů zájem i lidé, kteří chtějí potěšit své blízké. Jako dárek se ale častěji kupují zlaté nebo stříbrné medaile. "Medaile jsou dostupnější a jejich nabídka je mnohem pestřejší. Zatímco ČNB vydává jen dvě zlaté mince do roka, Česká Mincovna a Zlaté Mince vydávají ročně na 50 různých titulů. Mezi nimi jsou například medaile k padesátinám, svatební dukáty nebo medaile se Spejblem a Hurvínkem," popsal Pavel Trtík.

Medaile, které se razí ve větších velikostech a váze než mince, jsou na rozdíl od nich puncovány podobně jako šperky. Motivy na medailích a mincích, které vytvářejí přední čeští malíři a výtvarníci, se většinou vztahují k historii České republiky nebo k našim významným osobnostem. "Mezi sběrateli i investory je oblíbený především Karel IV. a vše, co s ním souvisí," zmínil se Libor Křapka.

Dalšími oblíbenými tématy jsou podle prodejců známé české památky, velký zájem byl o pamětní mince z cyklu Deset století architektury. V současné době vydává ČNB mince ze série Kulturní památky technického dědictví. Do budoucna centrální banka plánuje emisi mincí s motivem Plzeňského pivovaru.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.142.98.108

Holoubek koncern