Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Propad dodávek stříbra jen tak neskončí

Analýza trhu
5.10.2015 | Ing. Jakub Petruška
Současný maloobchodní nedostatek fyzického stříbra, jehož jsme svědky, i nadále pokračuje a trvá již několik měsíců. Zvyšující se poptávka investorů a poměrně nízká a stabilní cena tohoto kovu má za následek...

05/10/2015/ Zlaťáky.cz - Současný maloobchodní nedostatek fyzického stříbra, jehož jsme svědky, i nadále pokračuje a trvá již několik měsíců. Zvyšující se poptávka investorů a poměrně nízká a stabilní cena tohoto kovu má za následek problémy v dodávkách a uspokojování požadavků investorů. Nákupní intenzita i nadále narůstá a láme další rekordy. Může to být chápáno jako nějaká forma hry na "humbuk", že USA nebo svět zažívá další akci "Black Swan" (Černá labuť - pochází z roku 2007, kdy Nassim Nicholas Taleb vydal knihu "Fooled by Randomness" ("Zmaten náhodou") zabývající se problematikou neočekávaných událostí. Pochází ze starověké víry rozšířené na Západě, že všechny labutě jsou bílé. Tento předpoklad byl ovšem porušen tehdy, když byly objeveny černé labutě žijící v Austrálii. Nassim definuje termín "Black Swan" jako vzácnou událost, která je neočekávaná, nese extrémní dopad a věří, že bychom ji zpětně mohli předvídat. Ve finančním vyjádření má "Black Swan" událost obvykle za následek drastický pokles cen na trzích), jako byl kolaps Lehman Brothers v roce 2008. Fyzická poptávka po stříbře bude pravděpodobně "explodovat" na úrovních mnohem vyšších, než jsou dnes.

Zajímavé informace, které odrážejí současnou zvyšující se poptávku, přicházejí přímo od investorů. Nové objednávky USA stříbrných mincí Eagle budou k dispozici až od roku 2016. Nepřijímají již další objednávky stříbrných mincí Eagle pro rok 2015. Současný nedostatek maloobchodního stříbra (určitých produktů), započal již v červnu. Zatímco investoři ještě mohou nakoupit stříbrné mince Eagle pro rok 2015, řada dalších obchodníků bude muset již počkat až na leden 2016, kdy budou realizovány nové dodávky. Velká část z autorizovaných dealerů získala již příděly stříbrných mincí Eagle. Americká mincovna prodává množství 750.000 stříbrných mincí Eagle počátkem každého týdne. Což znamená, že mnoho z autorizovaných prodejců (velkoobchody) prodali své příděly 2 a více měsíců dopředu. To je také jeden z důvodů, proč jsme svědky toho, že se velkoobchodníci a maloobchodníci uchylují k prodeji mincí z mincovny Perth, tedy nových mincí pro rok 2016 stříbrné Kangaroo a mincí z mincovny The Royal Mint stříbrné mince Britannia. Mincovna Perth Mint prodává jen stříbrnou minci Kangaroo pro rok 2016 ve velkoobjemových zakázkách. Investoři také přecházejí na nákup stříbrné mince Britannia, což může pomoci zvýšit Královské mincovně (The Royal Mint) již tak špatný obrat z loňského roku, který byl ve výši 2,1 milionů uncí (Moz).

Graf - Cena stříbra za poslední měsíc

Následující údaje zobrazují stavy zásob stříbra u registrovaných depozitářů k 4/2015 v mil. oz = Moz:

CNT = 29,5 Moz, Brinks = 20 Moz, JP Morgan = 8 Moz, Scotia Mocatta = 4,5 Moz, HSBC = 4 Moz, Delaware = 3,5 Moz. U CNT depozitáře došlo k poklesu z téměř 30 Moz v dubnu 2015 na současných cca 8 Moz. CNT je soukromá rodinná firma v Bridgewater, Massachusetts, která byla založena jako maloobchodní prodejna pro sběratele mincí a dnes je největším velkoobchodním prodejcem zlata ve Spojených státech.

Přetrvávající nedostatek stříbra i při trojnásobném objemu výroby

Tom Power, generální ředitel mincovny Sunshine Minting řekl, že jejich roční úroveň produkce stříbra vzrostla třikrát z 25 Moz v roce 2008 na odhadovaných 75 - 80 Moz v letošním roce. Sunshine Minting , Inc. je jedním z největších producentů stříbra v USA. Power uvedl, je nutné mít na paměti, že v roce 2008 byl obrovský "hrot" malobochodní poptávky po investičním stříbře, kdy cena klesla z 20 $ až na 8,50 $. Bylo zde obrovské zpoždění produktů a vysoké prémie, stejně jako za současných podmínek. Nicméně tento nedostatek se koná v době, kdy Sunshine Minting zvyšovala svůj objem produkce stříbra až na trojnásobek úrovně z roku 2008. A zdůraznil, že tento velký nárůst poptávky po fyzickém stříbře je ještě pouze 1 % (nebo méně než 1 %) z celého trhu. Lidé, kteří nadále opakují, že "neexistuje žádný skutečný nedostatek stříbra, dokud nenarazí na velkoobchodní trh" by se měli probudit. Nikdy zatím nebyl velkoobchodní nedostatek stříbra, ale může to být teď poprvé. Power také uvedl, že dnešní nákupní stav tohoto kovu je bezprecedentní. Mnoho prodejců bylo poznamenáno tím, že se objevilo mnoho nových kupců a významně se zvýšil nákup jak fyzického zlata tak i stříbra. Nejednalo se o malé "časové" investory, ale objevili se noví bohatí zákazníci. Zajímavé je také to, že ze strany investorů je zájem o stříbro zrovna ve chvíli, kdy je ho nedostatek. Kromě toho je velký objem nákupu hlavně u nejvíce známých investičních mincí jako je Eagle, Maple Leaf, Wiener, Kangaroo nebo Britannia.

Jak tedy chápat dodávku vs. nedostatek stříbrných produktů. Objevují se rozdílné názory na současný nárůst fyzické poptávky po stříbře. Někteří investoři a analytici tvrdí, že dnešní "boom" na trhu je jen následkem nedostatečné výroby a netýká se velkoobchodu. Kromě toho jiní tvrdí, že zatímco některé stříbrné produkty jsou k dispozici, případně je nutné počkat na dodávku zhruba v časovém horizontu 6-8 týdnů, jsou zde i jiné stříbrné mince a produkty, které lze zakoupit. Je to pravda, protože trh není orientován jen na jeden produkt, ale důležitý faktor, který je třeba pochopit, je takový, že většina investorů nakupuje a investuje do dobře známých produktů a tedy přechod na jiné alternativní varianty, které jsou pro ně k dispozici, představují problém. James Anderson z JM Bullion potvrdil informace od největšího velkoobchodníka z drahými kovy v Severní Americe, že se v současné době prodávají pouze tři stříbrné výrobky a to 1 Oz  Silver Eagle 2015, 1 Oz Wiener Philharmoniker 2015 a 100 Oz Asahi stříbrný slitek.

US Mint přestane prodávat stříbrnou minci Eagle 2015 v prosinci letošního roku a přejde na výrobu v roce 2016. To je také důvod, proč mnozí obchodníci již nepřijímají objednávky od zákazníků na mince Eagle 2015. Nevědí totiž, zda vůbec budou moci získat dodávky. Opět platí, že mnoho maloobchodních a velkoobchodních kupců drahých kovů je na trhu prvně. Rozhodli se začít nakupovat a investovat do zlata a stříbra v důsledku očekávající "havárie" širších akciových trhů či z důvodu nedůvěry k vládě a americkému dolaru. Tyto důvody jsou zásadní, protože je jen otázkou času, kdy se trh nakonec zhroutí a dolar zamíří do ústraní. Je třeba mít na paměti, že např. Peter Schiff (americký burzovní makléř, ekonom a komentátor) a několik dalších, varovalo před kolapsem finančního trhu a trhu s nemovitostmi již v letech 2004 - 2007 v mediích CNBC, Fox Business a Bloomberg. Celý systém amerického investičního bankovnictví se nakonec zhroutil v roce 2008 spolu s trhem nemovitostí, protože ekonomika spadla do hluboké recese. Je jen otázkou času, kdy nastane opět něco dalšího a horšího. Investoři musí pochopit, že americký finanční systém zemřel v roce 2008, i když se velké banky stále chovají a tváří jako by bylo všechno v pořádku a nic se nestalo, opak je pravdou. Jsou obrovským Ponziho schématem (podle Charlese Ponziho. Je to označení pro podvodné investiční operace, kde investoři svěřují provozovateli fondu peníze za účelem jejich zúročení, avšak provozovatel tyto peníze dále neinvestuje, a namísto toho pouze vyplácí prostředky fondu jen některým investorům. A to většinou těm, kteří investovali dříve. Tento systém může omezeně fungovat dokud přicházejí noví investoři a prostředky se dají vyplácet ostatním. Když už ve fondu nezbudou žádné peníze na vyplácení, fond zkrachuje a vyplaceni tak jsou jen někteří investoři, zatímco ostatní nedostanou nic). Všechny Ponziho schémata míří ke konci...je to jen otázka času. Bohužel tento nadcházející kolaps širšího akciového a finančního systému bude mnohem horší než v roce 2008. Obrovský nárůst v celkovém nákupu fyzického stříbra odráží pokračující strach investorů, že je něco špatně.

Graf - Cena stříbra za poslední rok

2015 - dodávka ze stříbrných dolů je nižší než ze zlatých a měděných

Austrálie, čtvrtý největší producent stříbra na světě, zaznamenal 30% pokles produkce stříbra mezi lednem - červnem 2015. Také Kanada zaznamenala propad, patří ji 11.místo a celková produkce z těchto dvou zemí se v daném období snížila o 28 %. Pokud se podíváme na prvních 5 zemí v produkci stříbra máme opět změnu.
V roce 2014 - leden - červen = 8,213 tun.
V roce 2015 - leden - červen = 7,792 tun.
Kombinovaný pokles v produkci stříbra za prvních 6 měsíců roku 2015 činil 5 % a týkal se Mexika, Peru, Číny, Austrálie a Chile. Podle údajů je celosvětová produkce stříbra v první polovině roku o 2 % nižší.

Co se týče dalších kovů, je produkce následující:

2015 produkce mědi = +3,6 %, 2015 produkce zlata = +3,5 %.
Celková dodávka stříbra je nedostačující v době, kdy investoři nakupují rekordní množství minci a slitků. V případě, že by USA a svět utrpěl v příštích měsících pád trhu nebo "Black Swan" událost, můžeme vidět aktuální nedostatek fyzického stříbra a potvrzení názoru, že tento stav jen tak brzo neskončí. Nicméně investoři, kteří se snaží načasovat krach trhu s cílem dostat se do zlata nebo stříbra, mohou být velmi frustrovaní, kdy už to konečně přijde? Proč? Je mnoho lidí, kteří jsou připravení "stisknout spoušť" a vše odstartovat. Pokud k tomu dojde a zvedne se lavina nákupu, stříbro nebude v dostatečném množství k uspokojení investorských požadavků

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1. 05.10.2015 v 10:30 Velká Británie PMI za služby
2. 05.10.2015 v 16:00 USA Nevýrobní index PMI - ISM
3. 06.10.2015 v 02:30 Austrálie Obchodní bilance
4. 06.10.2015 v 05:30 Austrálie Rozhodnutí o úrokové sazbě
5. 06.10.2015 v 14:30 USA Obchodní bilance
6. 07.10.2015 v 00:00 Japonsko Zasedání Bank of Japan a tisková konference
7. 08.10.2015 v 13:00 Velká Británie Rozhodnutí o úrokové sazbě
8. 08.10.2015 v 14:30 USA Žádosti o podporu v nezaměstnanosti
9. 08.10.2015 v 20:00 USA Zápis z posledního zasedání Fedu
10. 10.10.2015 Kanada Bude mít slovo guvernér Bank of Canada Stephen Poloz

Predikce na tento týden:

Cena zlata se dle očekávání odrazila k cíli ve výši 1140 USD. Odraz se uskutečnil od hranice podpory 1105 USD. Cena se zastavila těsně pod hranicí odporu. Skutečnost, že se cena zastavila v této oblasti, není dobrým signálem pro býky, protože může velice snadno dojít k ještě většímu propadu a posílení medvědího trendu. Čeká se jen na signál. Týdenní výhled je medvědí, kolísání kolem hranice 1140 USD a možný pokles zpět k 1110 USD.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jakub Petruška
Autor: Ing. Jakub Petruška
www.zlataky.cz
tel.: 591 001 606
email: ostrava@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.80.164.96

Holoubek koncern