Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.330 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

Investice do zlata se vyplácí. Odolává výkyvům akcií

Novinka
28.10.2007
V investičním portfoliu nemusí být obsažena jen obvyklá finanční aktiva jako například akcie, podílové fondy a další. Finanční poradci doporučují také určitou část také mít uloženou ve formě reálných aktiv.
Jde zejména o zlato, případně i diamanty. Tato složka je imunní vůči výkyvům na kapitálových trzích a zejména proti inflaci. Navíc cena zlata v poslední době narůstá a je nejvyšší za posledních 28 let.
V investičním portfoliu nemusí být obsažena jen obvyklá finanční aktiva jako například akcie, podílové fondy a další. Finanční poradci doporučují také určitou část také mít uloženou ve formě reálných aktiv.

Jde zejména o zlato, případně i diamanty. Tato složka je imunní vůči výkyvům na kapitálových trzích a zejména proti inflaci. Navíc cena zlata v poslední době narůstá a je nejvyšší za posledních 28 let

Světová cena zlata
Žlutý kov se nyní ve světě prodává za cenu okolo 740 dolarů za troyskou unci (31,1 gramů). To znamená cenu asi 465 korun za gram zlata.

"Důvodem strmého posilování této komodity v současné době je velká poptávka po bezpečných a protiinflačních aktivech. Na trhu panují obavy, že americké centrální bance se vymyká kontrola nad inflací. Snížení úrokových sazeb, ke kterému se americký FED před nedávnem odhodlal, sice pomůže bankám překonat krizi, ale současně zvýší množství peněz v oběhu," upozorňuje Boris Tomčiak z Patria Finance.

Například ještě před pěti lety se troyská unce zlata prodávala za cenu okolo 260 dolarů. Poptávka po této komoditě ale cenu od té doby zněkolikanásobila.

O zlato je na světových trzích stálý zájem. Hlavními subjekty na nákupní straně trhu se zlatem jsou fondy, které věří v pokračování růstového trendu. Investicím do komodit, především pak do drahých kovů, tak dávají přednost oproti dluhopisům či akciím.

Jak investovat do zlata
Nejjednodušší formou, jak investovat do zlata, je nákup mincí. V tomto směru se nabízejí například Krugerrandy nejznámější investiční zlaté mince. Poprvé byly tyto mince raženy v roce 1967. Nesou jméno tehdejšího jihoafrického prezidenta (Paul Kruger) a názvu tamní měny (Rand). Krugerrandy jsou raženy z 22karátového zlata a každá mince v sobě obsahuje přesně jednu troyskou unci zlata (31,1 gramu).

Cílem mincí Krugerrand bylo dostat zlato mezi širokou veřejnost, a tím podporovat rozvoj jihoafrických zlatých dolů. Od té doby se prodalo již 54,4 miliónu těchto mincí v různých velikostech o celkové váze 46,3 miliónu troyských uncí (asi 1440 tun zlata).

Další možností je nákup pamětních mincí a medailí. Zde investoři musí počítat s tím, že již neplatí pouze za zlatý obsah kovu, ale také za uměleckou a sběratelskou hodnotu.

Lidé mohou nakupovat také zlaté slitky. Jde o cihličky z ryzího (24karátového) zlata v hmotnostech od jednoho až do tisíce gramů. Například stogramový slitek přijde na cenu okolo 51 tisíc korun, kilogramová zlatá cihlička stojí okolo 498 tisíce korun.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.94.102.228

Holoubek koncern