Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.310 Kč   EUR 25.130 Kč  
Nákup v  

Zlato posílilo za týden o více než 6%

Analýza trhu
18.11.2014 | Jan Žák
Zlato v minulém týdnu kleslo na nové minimum 1130 dolarů za unci a za pouhý jeden týden je vše jinak a opět se vyhřívá nad hranicí 1200 dolarů, což je nárůst o více než 6%. Ale proč ten předchozí...

18/11/2014/ Zlaťáky.cz - Zlato v minulém týdnu kleslo na nové minimum 1130 dolarů za unci a za pouhý jeden týden je vše jinak a opět se vyhřívá nad hranicí 1200 dolarů, což je nárůst o více než6%. Ale proč ten předchozí pokles? Čína a Indie nadále vyvíjely silnou poptávku po zlatě a zájem o investiční mince podle dat emitentů byl stále vysoký.

Graf - vývoj zlata rok

Jedná se o poměrně vysokou hru velkých bank typu JP Morgan, Barclays, Bank of Scotland, které odprodávají na trhu "papírové zlato". Ve skutečnosti jen velmi málo zlata mění své majitele. Měsíčně se obchoduje 360 miliard dolarů papírového zlata, ale pouze 279 miliard dolarů fyzického zlata je reálně dodáváno.

Švýcarský regulátor FINMA minulou středu uvedl, že našel "jasné", pokusy o manipulaci drahých kovů v průběhu jeho šetření v rámci obchodování s drahými kovy a cizími měnami na UBS. "Tyto vzorce chování v oblasti drahých kovů byly poněkud podezřele podobné vzorcům chování v oblasti obchodu v cizí měně," uvedl ředitel FINMA Mark Branson

Situace kolem "umělého snížení" cen drahých kovů aktuálně vyhovuje velkým hráčům: Číně, Indii, Rusku. Ku příkladu zlaté rezervy Číny by měly kumulovat až do výše 8500 tun, což je více než odhadované množství zlatých rezerv USA. Je o tom alespoň přesvědčen Song Xin, předseda China Gold Association, generální ředitel China National Gold Group Corporation a tajemník strany. Napsal to ve svém stanovisku zveřejněném na Sina finance 30. července 2014.

"Zlato jsou peníze par excellence za všech okolností, zlato pomůže podpořit renminbi, aby se stala mezinárodní měnou. V době nekrytých měn se zlato musí opět stát měnovým základem. V krátkodobém horizontu Číňané nebudou zálohovat renminbi zlatem (nevytvoří pevnou renminbi cenu zlata), ale budou ji podporovat zlatem, takže bude mít dostatečnou důvěryhodnost světových velmocí a bude přijímána jako obchodní a rezervní měna.

Predikce na tento týden:

Zlato překonalo v úterý 18. listopadu 2014 hranici 1200 dolarů a testuje jeji udržitelnost. Vzhledem k vysokému procentuálnímu nárůstu se neočekává v rámci tohoto týdne návrat na spot 1130 dolarů. V průběhu tohoto týdne se očekávají tři významné události a data, která ovlivní průběh cen komodit drahých kovů. Prezident ECB Draghi a guvernér Bank of Japan Kuroda jsou veřejností a velmocemi tlačeni do kvantitativního uvolňování, které by nadále pomohlo růstu HDP USA a tedy i růstu dolaru.

Hranice odporu: 1210 USD/Oz a 1220 USD/Oz        
Hranice podpory: 1195 USD/Oz a 1180 USD/Oz     

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jan Žák

Autor: Jan Žák
www.zlataky.cz
tel.: 232 003 023
email: jan.zak@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.224.147.211

Holoubek koncern