Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Konec hry papírových US a UK derivátů je blíž a blíž

Analýza trhu
4.8.2014 | Ing. Matej Čeleš
Začátkem roku jsme konstatovali, že rok 2014 by neměl pro zlato představovat horskou jízdu podobnou jako v roce 2013. Přírodní síly nabídky a poptávky by měly držet ceny mnohem výše, pokud by k tomu nebyly jiné důvody než úprava inflace.

4/8/2014/ Zlaťáky.cz - Začátkem roku jsme konstatovali, že rok 2014 by neměl pro zlato představovat horskou jízdu podobnou jako v roce 2013. Od začátku roku jsme se dostali do rozdílu pouhých 15% (1382 dolarů/unci v půlce března, 1201 dolarů/unci začátkem roku). Přírodní síly nabídky a poptávky by měly držet ceny mnohem výše, pokud by k tomu nebyly jiné důvody než úprava inflace. Pokračující námaha nepřirozených sil však bude diktovat výši ceny do té doby, dokud to bude pro "někoho" výhodné.

Graf vývoje zlata za rok

Sečteno-podtrženo: Politické krize (Ukrajina, Izrael, Afghanistán), bankovní krize (čím dál více západních bank je insolventních), slabý petrodollar, sankce Západu vůči Rusku, vzrůstající síla BRICSu, přispívají k možné změně ekonomického rozložení sil a zažitých stereotypů.

K tomu všemu je zapotřebí připomenout lehkou aroganci USA vůči jednomu z největších spojenců. Německo má pádné důvody (repatriace zlata z USA, nevýhodné postavení v eurozóně) proč se odklonit od západu směrem k východu. Německé podniky (nejméně 3000 z nich) mají silné ekonomické vazby na Rusko s Čínou. Německo získává 30% - 40% svých energetických dodávek z Ruska, proto není pro ně zcela výhodné podporovat sankce vůči této zemi. Již se objevily spekulace o možném propojení Německa se zeměmi BRICS, neboť je pro něho ekonomicky nevýhodné izolovat se vůči této alianci jen z důvodu historického sentimentu vůči USA. Počet zemí, které chtějí být spojeny s BRICS kartelem, roste měsíc od měsíce. USA se tím pomalu, ale jistě propadá do světové izolace, a s tím i její deriváty.

Čína, Rusko a Indie se v poslední době staly ústředními zeměmi, které se chtějí odpojit od amerického dolaru. Pokud budou západní země (viz. Belgie) udržovat ve svých devizových rezervách významný podíl amerického dolaru na celkových rezervách, zlato a stříbro zůstane na současných nízkých úrovních. Elity USA a amerického FEDu nedovolí zlatu soupeřit s bezcennými fiat "dolary". Když se podíváme na grafy zlata a stříbra, je zřejmé, že zprávy z USA mají stále svůj požadovaný účinek. Dumping 3,7 miliard dolarů zlata v polovině července dokazuje, že manipulace centrálních bank je stále živá a zdravá. Problém pro elity a americký FED nastane ve chvíli, kdy se více zemí začne rozhlížet po alternativách k US dollaru.

Na rozdíl od trhu s papírovými deriváty není žádný důvod, aby jakýkoliv investor měnil svůj sentiment v nákupu fyzického zlata a stříbra. Konec hry manipulace US/UK papírové derivátové dominance se zdá být blíž a blíž a proto nejlepší přípravou proti zhroucení fiat bankovního systému je dostatečné nahromadění zlata či stříbra v devizových rezervách, což země BRICSu pochopily a tento plán naplňují.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1.

5. srpna 2014 v 6:30

Austrálie

Rozhodnutí o úrokové sazbě

2.

5. srpna 2014 v 10:30

Velká Británie

Určení indexu PMI za služby

3.

6. srpna 2014 v 14:30

USA

Zveřejnění obchodní bilance

4.

7. srpna 2014 v 14:30

EU

Tisková konference ECB

Predikce na tento týden:

V současné době zlato testuje týdenní hranici odporu na úrovni 1300 dolarů za unci, přičemž nejbližší hranice odporu by měla být testována na hranici 1296 dolarů. Pokud bude týdenní hranice prolomena, další úrovní by mohla být hranice 1318 dolarů. Pokud zlato nedokáže prolomit hranici 1296 dolarů, mohli by investoři očekávat cenový pokles na úroveň 1275 dolarů.

Hranice odporu: 1300 USD/Oz a 1296 USD/Oz
Hranice podpory: 1286, 1280 a 1275 USD/Oz

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Matěj Čeleš
Autor: Ing. Matěj Čeleš
www.zlataky.cz
tel.: 232 003 037
email: matej.celes@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 54.234.45.33

Holoubek koncern