Aktuální ceny: Cena zlata 2381.45 USD/oz   Cena stříbra 28.3985 USD/oz   USD 23.640 Kč   EUR 25.270 Kč  
Nákup v  

Východ poptává drahé kovy a zbavuje se dluhopisů USA

Analýza trhu
13.6.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Západní centrální banky dodaly již hodně zlata, které směřovalo na východ. Čína a Rusko skupují obrovské množství fyzického zlata a zamykají ho do svých trezorů, aby tak podložily měnové rezervy. První polovina roku 2014 přinesla...

15/6/2014/ Zlaťáky.cz - Západní centrální banky dodaly již hodně zlata, které směřovalo na východ. Čína a Rusko skupují obrovské množství fyzického zlata a zamykají ho do svých trezorů, aby tak podložily měnové rezervy. První polovina roku 2014 přinesla mnoho otázek, které se týkají fyzické poptávky a případné manipulace s komoditními kovy, a proto se snažíme poskytnout některé odpovědi a přiblížit události, které signalizují postupný přesun zlatého a stříbrného bohatství z amerického kontinentu do Euroasie.

Fyzická poptávka a nedostatečná nabídka

  • Je-li nedostatek zlata, proč USA a Velká Británie vyváží tolik zlata do Švýcarska? (Švýcarsko následně vyváží většinu zlata do Číny). Podle některých odhadů Čína spotřebovala více než 4800 tun zlata v roce 2013, což znamená, že asi 3600 tun byly čerpány z celosvětových zásob (tj. zásob ze západu), které uspokojily poptávku. To vše se odráží v obrovských množstvích dodávek zlata na Shanghai Gold Exchange.

  • Proč tedy v Německu trvá repatriace vlastních 674 tun zlata tak dlouho? Do března 2014 našlo cestu zpět do Německa pouze 69 tun, což odpovídá tempu menšímu než 5 tun/měsíc.

  • Vladimir Putin rovněž myslí na zadní vrátka. Čína a Rusko si musí nějakým způsobem zajistit vlastní měnové rezervy. Proto Ruská centrální banka i nadále nakupuje zlato ve větších objemech (aktuální devizový stav je necelých 1041 tun) a zároveň se zbavuje amerických státních dluhopisů.

  • Dubaj vybudovala novou zlatou rafinérii schopnou obsloužit až 1400 tun zlata, přičemž současná světová rafinační kapacita pro zlato je asi 6000 tun (světová produkce je nižší než 3000 tun ročně).

  • Zajímavostí ze světa stříbrného kovu je studie Silver Institutu, který ve své studii Survey 2014 Silver poznamenal, že v roce 2013 nastal schodek 96 miliónů uncí v důsledku silné fyzické poptávky.

graf q2 2014

Makroekonomické prostředí a manipulace s trhy:

  • Skutečná míra inflace je vysoká a mnohem vyšší než uvádějí oficiální údaje. Drahé kovy jsou historicky pojistkou proti inflaci. Graf níže popisuje vývoj ukazatelů indexu spotřebitelských cen a alternativní míry nezaměstnanosti.

  • Když se hovoří o inflaci, velké množství tištěných dluhopisů a "nadýmání" rozvahy americké centrální banky s největší pravděpodobností skončí špatně. Podle Jürgena Starka, bývalého člena správní rady Evropské centrální banky, centrální banky ztratily veškerou schopnost řídit ekonomickou situaci.

  • Vyšetřování mechanismu fixace zlata (gold fix) německým finančním regulátorem BaFin a následné odstoupení Deutsche Bank od smlouvy od stanovení zlata naznačují, že zde nebylo něco v pořádku z pohledu fixačního standardu.

  • Banka Barclays dostala pokutu 26.000.000 liber, protože jeden z jejích obchodníků manipuloval s "gold fixem", aby se vyhnul placení zlatého derivátu. Proto někteří účastníci trhu žalují banky odpovědné za gold fix pro údajnou manipulaci.

Vývoj ukazatelů CPI a SGS

Jakým směrem se bude ubírat žlutý a stříbrný kov ve třetím a čtvrtém kvartále roku 2014? Představuje současný stav předvoj ještě silnější poptávky po cenných kovech?

Predikce na tento týden:

1. Zlato se vyskytuje kolem úrovně 1274.00 dolarů/unci. Trend odporu je veden kolem hranice 1278.00/80.00 začátkem příštího týdne.

2. Podpora je vidět na 1240.00 dolarů/unci, avšak struktura vývoje naznačuje, že zlato bude i nadále medvědí do ceny pod úrovní 1300.00 dolarů/unci.

Přejeme Vám hodně úspěchů!



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.188.66.13

Holoubek koncern