Aktuální ceny: Cena zlata 2198.01 USD/oz   Cena stříbra 24.47 USD/oz   USD 23.470 Kč   EUR 25.210 Kč  
Nákup v  

Eskalující spor Ukrajiny a Ruska otočil kormidlem vývoje ceny

Analýza trhu
25.4.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Zlato včera narazilo na dno a odskočilo až o 30 dolarů za unci poté, co ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu před pokračováním antiseparatistických útoků. USA reagovalo tím, že může uložit další sankce proti Rusku. Tato prozatimní válka slov...

25/4/2014/ Zlaťáky.cz - Zlato včera narazilo na dno a odskočilo až o 30 dolarů za unci poté, co ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu před pokračováním antiseparatistických útoků. USA reagovalo tím, že může uložit další sankce proti Rusku. Tato prozatimní válka slov poměrně výrazně ovlivnila cenu drahých kovů. Mnozí investoři se rozhodli koupit zlato jako útočiště před poklesem svých ostatních investic.

"Pochybuji, že někdo bude chtít držet zlato krátkodobě po včerejším vzestupu a vzhledem k tomu, že se může o víkendu na Ukrajině stát cokoliv, stále věřím, že celkový trend bude v dlouhodobém horizontu na nižší cenové úrovni," uvedl David Govett, vedoucí sekce drahých kovů společnosti Marex Spectron Group v Londýně.

Zlato v letošním roce vzrostlo o 7,8% částečně jako následek zmiňovaného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Konflikt stimuloval poptávku zejména v Číně, kde se objemy poptávaného zlata včera zvýšily na dvouměsíční maximum.

Vývoj ceny zlata za 30 dní

Cenu zlata významně již několik měsíců ovlivňuje napjatá politická situace. Ukrajina pokračuje ve svých protiteroristických operací proti proruským separatistům. Následně Rusko varovalo, že jakýkoli útok na "ruské" občany na Ukrajině je považován za útok na samotné Rusko. Stupňující vzrušená situace na Ukrajině naznačuje, že dohoda z minulého týdne, která měla zmírnit napětí na Ukrajině, byla odsouzena k neúspěchu.

Nicméně Rusko má nyní v rukou záminku pro zahájení další "krymské" vojenské invaze směřované do východní Ukrajiny. Rusko obviňuje Spojené státy z řízení nové ukrajinské vojenské akce s tím, že k této akci došlo den poté, co americký víceprezident Joe Biden navštívil Kyjev a slíbil podporu Ukrajině. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu reagoval na příchod malého kontingentu amerických vojsk v Polsku: "Plánované cvičení sil NATO v Polsku a v pobaltských zemích nepodporuje normalizaci situace kolem Ukrajiny."

Investoři upírají svou pozornost na americká data, která budou prezentována příští týden po zasedání Federálního rezervního výboru pro volný trh, který by měl stanovit další směřování monetární politiky USA.

V pátek 25.dubna se zlato obchodovalo v 16 hodin 30 minut za 1304 dolarů/unci, stříbro testovalo hranici 19,78 dolarů/unci.

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 532 308 268
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 35.175.212.5

Holoubek koncern