Aktuální ceny: Cena zlata 2374.03 USD/oz   Cena stříbra 28.401 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.240 Kč  
Nákup v  

Vysoká sezónní poptávka drží cenu zlata nad...

Analýza trhu
28.2.2014 | Ing. Matej Čeleš
Cena zlata zaznamenala pokles ze 17-ti týdenního maxima jako výsledek silnějšího dolaru a nižší poptávky po žlutém kovu. Bloomberg Dollar Spot index vzrostl nejvíce v tomto týdnu vůči koši 10 světových měn.

Vysoká sezónní poptávka drží cenu zlata nad úrovní 1 330 dolarů za unci

28/2/2014 Zlaťáky.cz: Cena zlata zaznamenala pokles ze 17-ti týdenního maxima jako výsledek silnějšího dolaru a nižší poptávky po žlutém kovu. Bloomberg Dollar Spot index vzrostl nejvíce v tomto týdnu vůči koši 10 světových měn, jako důsledek spekulací, že Federální rezervní systém bude opětovně snižovat plánovaný nákup státních dluhopisů. Více prozradí výpověď Janet Yellen před Senátem v pátek 28.února.

Bullion vzrostl v tomto měsíci o 6,8 procent, zatímco dolar klesl o 0,9 procent. Čistý dovoz zlata z Hongkongu do Číny, největšího světového odběratele, byl v lednu 83,6 tun, v prosinci bylo zakoupeno 91,9 tun zlata. První čtvrtletí tradičně předznamenává silnou poptávku po zlatě, vzhledem k poptávce v zahraničí. Ani letošní rok tedy není výjimkou, klesající trend ceny zlata je tedy pouze výsledkem postupného snižování této vysoké sezónní poptávky.

?Je to zavedená sezónnost ceny zlata, kterou už od minulosti určovala indická poptávka, která je nejvyšší v 1. a 3. čtvrtletí, a ve spojení s oslavou čínského nového roku je toto určení daleko silnější," řekl John Bridges, analytik společnosti JP Morgan.

Bitcoin nestojí na pevných základech.

Zajímavý, rizikový, oslavovaný, nenáviděný, zatracovaný. Právě tato slova jsou nejčastěji používána při zmínkách o bitcoinech. Tato virtuální měna schytala už poměrně mnoho ran (vysoké ?produkční? náklady, odmítání ze strany národních centrálních bank). Poslední rána přišla v úterý 25. února, kdy Mt. Gox zavřela obchodování a japonská burza pouze rozeslala investorům stručnou informaci o tom, že dočasně ukončuje obchodování z důvodu bezpečnosti sítě, a tím i jejich uživatelů. Jako první se zprávou přišla agentura AP, která se odkazuje na interní dokumenty Mt. Goxu, ve kterých stojí, že se ?ztratilo? 740 000 bitcoinů, což by v přepočtu k pondělnímu kurzu představovalo ztrátu ve výši 350 mil. USD.

Vývoj cen zlata za 1 rok

Technický výhled.

Vzhledem k současnému vývoji a prolomení více hranic odporu odhadujeme, že krátkodobá úroveň rezistence by se měla pohybovat na úrovni 1335 amerických dolarů. Pokud ovšem dojde k prolomení hranice 1335 dolarů, vzniká tak prostor pro posunutí hranice rezistence 1360 dolarů/unci. Aktuální cena zlata má klesající trend a pokud nedojde k výše zmíněnému prolomení hranice odporu, očekáváme, že cena zlata bude mít klesající tendenci a mohla by dosáhnout úrovně podpory 1305 dolarů.

Zdroj: WallStreet Journal, Reuters, Daily Telegraph, Kitco.com, Bullion Street

Přejeme mnoho úspěchů.

matej_celes_zlataky.cz
Autor: Ing. Matej Čeleš
www.zlataky.cz
tel.: 733 737 494
email: matej.celes@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.224.58.62

Holoubek koncern