Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.330 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

Co se podepíše na ceně kovů? FOMC, Yellen...

Analýza trhu
21.2.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Cena zlata v minulém týdnu prorazila několik klíčových úrovní odporu, a co především, prolomila psychologicky důležitou hranice 1300 dolarů/unci. Zlato pokračovalo na vzestupu minulý týden, a to téměř o 5 %.

Co se podepíše na ceně kovů? FOMC, Yellen a indická poptávka

21/2/2014 Zlaťáky.cz: Cena zlata v minulém týdnu prorazila několik klíčových úrovní odporu, a co především, prolomila psychologicky důležitou hranice 1300 dolarů/unci. Zlato pokračovalo na vzestupu minulý týden, o téměř 5 %, a to jako důsledek kombinace několika faktorů: zvýšené fyzické poptávky, technického nákupu a ekonomické nervozity.

V pondělí cena zlata dosáhla spotové úrovně 1.329,70 dolarů za unci, což představuje tři a půl měsíční maximum, a tím byl výrazně překročen 50ti denní klouzavý průměr, obchoduje se nad úrovní 100 denního klouzavého průměru a uzavírá téměř na hranici 200 denního klouzavého průměru. Poukazují tyto pozitivní signály na zlepšující se situaci?

Tržní sentiment vůči zlatu byl od počátku roku pozitivní. Důvodem jsou slabší ekonomická data USA a rozvíjející se nervozita na trhu, která urychlila poptávku po drahých kovech, což lze často vypozorovat v dobách nejistoty.

Doba nejistoty je zároveň spojena s nástupem nové předsedkyně FEDu, Yanet Yellen, která se však zavázala pokračovat v politice nastavené jejím předchůdcem, Benem Bernankem. Ve své první výpovědi před kongresem Yellen uvedla, že právě Bernanke se výrazně zasloužil o to, že je ekonomika USA silnější a činnost FEDu transparentnější a odpovědnější. Těžko říci z kterých dat a zdrojů nová předsedkyně čerpala, neboť ukazatele míry nezaměstnanosti a makroekonomická data tuto tezi nepotvrzují. Aby její prohlášení nebudilo úsměv na rtech, připustila Yellen, s ohledem na špatné údaje zaměstnanosti zveřejněné minulý měsíc, že oživení na trhu práce ještě není "úplné". Míra nezaměstnanosti je stále výrazně nad úrovní, než-li FOMC (Federal open market committee) odhadoval. Před blížícím se březnovým zasedáním FOMC Yellen uvedla, že ona a další členové budou mít dostatek času na vyhodnocení současných ekonomických zpráv při určování dalších postupů při nákupu aktiv. Jen "pozoruhodná" změna výhledu by mohla způsobit, že by FOMC pozastavil současnou politiku QE a znovu začal nakupovat aktiva ve větším objemu.

Vývoj cen zlata za únor

Solární energie a stříbro.

Indie se chystá vybudovat největší světovou solární elektrárnu v severním státě Rádžastán s kapacitou 4,000 megawattů. Navrhovaná solární elektrárna by měla zabírat prostor o rozloze 77 km2 v blízkosti Sambhar Salt Lake City. Odhadované náklady na realizaci tohoto projektu jsou ve výši 4,4 miliard dolarů. Na stavební činnost dohlíží konzorcium šesti státních energetických společností. V současné době je v Indii spotřebováváno v solárních elektrárnách téměř 20 milionů uncí ročně. Jinými slovy, se vznikem nové solární elektrárny se odhaduje nárust spotřeby stříbra na 50 milionů uncí. Již dřívě představila indická vláda plán přeměnit Indii v globálního lídra v oblasti solární energie v průběhu příštích 3 let. Plán navrhuje masivní expanzi v instalování solární kapacity a na modernizaci instalovaného výkonu solárních elektráren z aktuální kapacity 2,5 GW na 20 GW do roku 2020. A není to jenom Indie, která plánuje masivní investice a rozvoj ve využívání solární energie. I Čína či Japonsko jsou připraveny realizovat velké kroky v této oblasti, což by rozhodně reflektovalo cenu stříbra a hnalo ji směrem k novým výškám.

Vývoj cen stříbra za únor

Zdroj: WallStreet Journal, Reuters, Daily Telegraph, Kitco.com, Bullion Street

Přejeme mnoho úspěchů.

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 733 737 494
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.233.219.31

Holoubek koncern