Aktuální ceny: Cena zlata 2196.225 USD/oz   Cena stříbra 24.454 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.240 Kč  
Nákup v  

Bundesbank: Kdepak máme naše zlato?

Analýza trhu
18.2.2014 | Ing. Jaroslav Křůpala
Finanční svět byl minulý týden šokován požadavkem Německé Bundesbank o repatriaci velké části svých zlatých rezerv držených v zahraničí. Do roku 2020 chce mít Německo 50 % celkového množství zlata zpět ve Frankfurtu nad Mohanem - včetně 300 tun z Federálního rezervního systému.

Bundesbank: Kdepak máme naše zlato?

27/1/2014 Zlaťáky.cz: Finanční svět byl minulý týden šokován požadavkem Německé Bundesbank o repatriaci velké části svých zlatých rezerv držených v zahraničí. Do roku 2020 chce mít Německo 50 % celkového množství zlata zpět ve Frankfurtu nad Mohanem - včetně 300 tun z Federálního rezervního systému. Oznámení Bundesbank přichází jen tři měsíce poté, co Fed odmítl audit, který měl být zaměřen na kontrolu podílů ve zlatých rezervách. Mohl to být pouze tah, který měl silně ovlivnit poptávku, ale mělo to pro některé hráče na trhu možná nečekaný efekt.

Německo se tedy zdá být probuzeno do reality, na kterou se centrální banky po celém světě připravují již dlouhé měsíce. Dolar již nebude dlouho bezpečným útočištěm. Vypadá to, že jejich obavy jsou důvodné, neboť zdánlivá neschopnost Fedu vrátit to, co z právního hlediska náleží Německu, hovoří o tom, že se již Německo nemůže spolehnout na Washington. Německo je ekonomicky silný národ s druhou největší zlatou rezervou na světě.

Otázka je však jasná, proč bude trvat převod zlata až sedm let?

Vzhledem k tomu, že je Fed částečně závislý na rezervách bankovního systému pro jeho samotnou existenci, mohlo se stát, že FED Německo zdvořile požádal o sedmiletý plán, aby si mohl zachránit tvář, a aby se zabránilo situaci, že se budou další vkladatelé dožadovat o navrácení zlata. Tento "run" na FED by měl pro tuto instituci nedozírné následky a zbytek kredibility by vyšel do ztracena.

Fed nyní dál může tisknout větší množství dolarů a státních dluhopisů a kupovat zlato na volném trhu, aby se vyhnul úrokům z prodlení, ale takový krok by mohl výrazně zvýšit cenu zlata. Poslední věc, kterou Fed nyní potřebuje, je že cena zlata připomene světu klesající hodnotu a slávu dolaru.

graf_gold_analyza_27_1_2014.jpg

Spotová cena zlata bude stabilní na hranici 1 268 dolarů za unci, po dosažení dvouměsíčního vrcholu 1 278.01 dolarů/unci. "Špatný výkon amerických akcií pozvedl náladu a zvýšil poptávku po zlatě jako bezpečném útočišti", řekl Joyce Liu, investiční analytik společnosti Phillip Futures. Zlato je často vnímáno jako alternativní investice do rizikových aktiv, jako jsou akcie. Ale Liu varoval, že korekce by byla možná vzhledem k nedávné ostré rally cen a odporu kolem 1 275 dolarů.

V pondělí 27. ledna ve 12 hodin se zlato obchodovalo za 1 267.70 dolarů za unci, stříbro se dostalo pod 20 dolarů, a to na cenovou hranici 19.85 dolarů za unci.

 

Přejeme mnoho úspěchů.


Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 733 737 494
email: 
jaroslav.krupala@zlataky.cz



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.230.162.238

Holoubek koncern