Aktuální ceny: Cena zlata 2221.635 USD/oz   Cena stříbra 24.8765 USD/oz   USD 23.310 Kč   EUR 25.180 Kč  
Nákup v  

Co dokáže sestřelit zlatou raketu?

Analýza trhu
18.2.2014 | Ing. Matej Čeleš
Máme za sebou velmi povedený týden. Zlato se začíná vracet na cenovou úroveň, spěšně vyklizenou na přelomu října a listopadu a poměrně optimisticky vypadají i ceny kovu určeného k dodání v dubnu.

Co dokáže sestřelit zlatou raketu?

14/2/2014 Zlaťáky.cz: Máme za sebou velmi povedený týden. Zlato se začíná vracet na cenovou úroveň, spěšně vyklizenou na přelomu října a listopadu a poměrně optimisticky vypadají i ceny kovu určeného k dodání v dubnu. Rok, který měl být podle renomovaných finančních expertů vyloženým propadákem, se zlatu zatím daří zahájit velice dobře. Při týdenním ohlédnutí vidíme posílení o více než 40 dolarů.

Jenže se tak děje v situaci, kdy by cena měla směřovat strmě dolů a to už tak pozitivní zpráva není. Během osmého týdne se stalo několik důležitých věcí. Mezi nimi však vyniká zpráva šéfky Fedu Yellenové pro kongresmany. Ve své premiéře před zákonodárci nešetřila optimismem a utvrzovala přítomné v odhodlání ukončit masivní výrobu nových dolarů ještě letos. Cena zlata na to reagovala pouze velmi střídmě. V růstovém trendu ji naopak utvrdil krok těch samých zákonodárců, kteří dočasným zrušením dluhového stropu vystavili americké vládě minimálně na rok bianco šek pro radikální růst fiskálního deficitu.

Pozor na hranici 1300 dolarů za unci, varují odborníci. Nad ní může dojít k obratu, protože zájemci o fyzické zlato ztratí chuť kupovat kvůli příliš vysoké ceně. Nebo také získají pocit, že levněji už nenakoupí. Proč bychom měli očekávat spíš druhou variantu? Protože zlato musí na trh nejprve někdo dodat a cena podle něj vysoká rozhodně není.


Vývoj cen zlata za leden a únor

Těžařský lídr Barrick Gold Corp. informoval, že ve čtvrtém kvartálu 2013 zaznamenal velkou finanční ztrátu. Zároveň snížil odhad svých nevytěžených zásob zlaté rudy o 26 procent a proklamoval značné navýšení cen v roce 2014. Filipínský Philex Mining Corp. zase plánuje otevřít nový důl Silangan až v roce 2018. Přes všechny podobně laděné zprávy z posledních týdnů (například kanadský Kinross nevyjímaje) začínají makléři zaměřovat pozornost právě na akcie těchto podniků, mají prý letos větší růstový potenciál, než zlato samotné. Cítíte ten obrat ve vnímání odvětví, v němž se po loňském 28 procentním pádu ceny zlata předpokládal velký útlum? Odhadnuté množství kovu z dolů Barrick Corp. samozřejmě nezmizelo, jen se ho při současných cenách a technologiích nepodaří vytěžit bez toho, aby společnost spáchala finanční harakiri. Stejně tak Filipínci nechtějí vyrábět bez adekvátního zisku.

Ve středu dorazila zajímavá zpráva z Peru. Země patří mezi šest největších exportérů na světě, přičemž v loňském roce vyvezla zlato za 8 miliard dolarů. Čtvrtina tohoto objemu ale podle dostupných údajů pochází z nelegální těžby zlaté rudy. Místní policie asi odvedla velký kus práce, protože oficiální místa uvádějí, že právě o tuto čtvrtinu se letos peruánský export sníží.

Ztratili producenti zlata trpělivost?

Pojďme se ale nyní podívat na celkovou situaci trochu obecněji, než v horizontu jednoho týdne. Často slýcháme o blízkém konci keynesiánského přístupu, charakteristického masivní výrobou nových, ničím nepodložených peněz. Samozřejmě, že jde spíš o zbožné přání, než o realitu. Jenže neobvyklé chování na trhu se zlatem v posledních týdnech nazývají mnozí procitáním z podobného snu jménem papírové zlato. John Hathaway ze společnosti Tocqueville Asset Management soudí, že skutečnou situaci na trhu dokážou celkem jasně vysvětlit ti, kteří žlutý kov ze země dobývají.

Těžařské společnosti dávají jasně najevo, že vyrobit jednu unci zlata stojí přinejmenším stejně, ne-li víc, než za kolik se dá při aktuální ceně prodat. Doba zlatých zrnek v aljašských řekách je nenávratně pryč. ?Produkce po roce 2015 bude strmě klesat,? předpokládá Hathaway a upozorňuje, že zatímco ročně vytěžíme na této planetě 2 800 tun kovu, makléři ho dokážou denně prodat okolo 9 000 tun! Co si tedy investoři v papírovém zlatě skutečně kupují?


Vývoj cen zlata v 8. týdnu 2014

Každý gram fyzického zlata v držení finančních institucí je zatížen složitým systémem různých závazků a to je přesně důvod, proč má Německo takový problém s navrácením svých 700 tun z USA a Francie. Připomeňme, že zatím se ho vrátilo pouhých 37 tun. A vyloženě komicky působí návrh Američanů, aby se Němci přijeli na své zlato podívat. Opravdu se lze divit, že fyzickému zlatu, jakkoliv jde o neživý kov, došla v této situaci trpělivost a začalo se chovat podle skutečného stavu věcí?

Zajímavými údaji přispěl i výzkum společnosti Pew Research Center. Podle 53 procent Američanů ohrožuje vláda jejich práva a svobodu. Jde o velmi alarmující informaci, tradičně loajální americká společnost se své vlády regulérně bojí. Není možné, aby trhy něco takového ignorovaly. I proto možná neměla slova Janet Yellenové v 8. týdnu takový dopad, jaký by si mnozí přáli.

 

V pátek 14. února v 15.00 se zlato obchodovalo za cenu 1 315,80 dolarů za unci. Stříbro věrně kopírovalo jeho vývoj a drželo se okolo hodnoty 21,105 dolarů za unci.

 

Zdroj: WallStreet Journal, Reuters, Daily Telegraph, Kitco.com, Bullion Street, InfoMine.com

Přejeme mnoho úspěchů.

matej_celes_zlataky.cz
Autor: Ing. Matej Čeleš
www.zlataky.cz
tel.: 733 737 494
email: matej.celes@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 100.26.140.179

Holoubek koncern