Aktuální ceny: Cena zlata 2229.88 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.330 Kč   EUR 25.170 Kč  
Nákup v  

Rekordní léto přineslo meziroční zhodnocení přes 20 %

Analýza trhu
23.9.2019 | Lukáš Jankovský
Ačkoli se každý den v médiích dočítáme o exekucích a zadlužených domácnostech, údaje Zlaťáků vypovídají o tom, že se Češi ve financích orientují daleko lépe než před několika lety. Za červenec a srpen jsme od zákazníků vykoupili zlato a ...


23/09/2019/ Zlaťáky.cz - Ačkoli se každý den v médiích dočítáme o exekucích a zadlužených domácnostech, údaje Zlaťáků vypovídají o tom, že se Češi ve financích orientují daleko lépe než před několika lety. Za červenec a srpen jsme od zákazníků vykoupili zlato a stříbro za takřka sto milionů korun. Výkup byl 8,5krát větší než ve srovnatelném období loňského roku, kdy byla cena zlata na burze až o 300 USD za unci nižší. Porovnáním prodejní ceny mincí a slitků v létě loňského roku a výkupních cen v létě letošního roku jsme dospěli k zjištění, že naši zákazníci zhodnotili svou investici o více jak 20 % za jediný rok. V září jsme zaznamenali nárůst poptávky po zlatě, a to díky tomu, že se cena zlata stabilizovala a po raketovém růstu v červnu a červenci udržuje pozici kolem 1500 USD za trojskou unci.

Finanční gramotnost lidí se zvyšuje. Češi se prostě naučili nejen to, jak vydělávat a šetřit, ale více a více jich také řeší investice a zhodnocování úspor. Povědomí o správném hospodaření s rodinným rozpočtem se oproti předchozím rokům lepší. Velké množství domácností se snaží nad svými výdaji přemýšlet, pokud si chtějí pořídit něco luxusnějšího, financují to raději z úspor. Přehodnocují potřebu nákupu nákladných a postradatelných věcí na splátky, sledují nejrůznější poplatky od běžného účtu po hypotéku, předvídají vývoj cen dle sezony např. u dovolených a ušetřené peníze stále častěji investují.

Statistiky vyznívají pozitivně

Přestože náklady na život obecně stoupají, hospodaření českých domácností s rodinnými příjmy se zlepšuje. Česká republika patří mezi evropské země s nejnižším podílem finančně ohrožených osob. Z výsledků šetření Českého statistického úřadu za loňský rok vyplývá, že příjmová chudoba se u nás týká jen 9–10 % obyvatel. Materiální deprivace čili neschopnost pořídit si běžné domácí spotřebiče, řádně hradit nájemné či vypořádat se s neočekávaným výdajem do 10 000 Kč se dotýká pouze 2,8 % obyvatel.

Budoucnost ve světle chytrých investic

Při současné stabilní situaci na trhu práce, kdy míra nezaměstnanosti v ČR podle EUROSTAT činí pouhých 1,9 %, mají lidé snad poprvé v životě pomyšlení také na „zadní vrátka“. Daleko častěji tedy uvažují nad tím, jak své úspory bezpečně uložit či zhodnotit. Dokáží se zorientovat na investičním trhu, vybírají z více nabídek a umí si vyhodnotit nejlepší variantu. Například u spořících účtů nesledují pouze úrokovou míru, ale dokáží zohlednit i míru inflace a jiné faktory.

U dynamičtějších investic sledují balanci mezi výší výnosu a rizikem ztráty peněž. Vyhodnocují, jestli je v jejich situaci vhodnější spíše krátkodobý či dlouhodobý investiční horizont, tak aby neohrozili svoji finanční situaci a zároveň dosáhli požadovaného cíle. Rozhodují se mezi likvidnějším investováním, jako třeba do akcií, spořících účtů nebo zlata a stříbra, nebo méně likvidnější investicí například do nemovitostí. Většina investorů také ví, jak důležité je diverzifikovat čili rozložit svá aktiva do investic s rozdílnou likviditou a rizikem, aby v případě investičního „přešlapu“ nepřišli o vše. Každý má jiný vztah k riziku, někdo preferuje vyšší zisk za cenu vyšší rizikovosti, někdo raději sází na jistotu a investuje tak s nižším rizikem do méně ziskových aktiv. Většina volí zlatou střední cestu a investici vhodně vyváží.

Lidé si uvědomují, že je třeba mít pro případ potřeby v záloze finanční rezervu. Navíc snad poprvé v novodobé historii si ji mohou v relativně vysoké míře také tvořit. Umožňuje jim to průměrná mzda rostoucí nepřetržitě od roku 2014. Se zvyšující finanční gramotností souvisí i to, že lidé do svých investic stále častěji zařazují různé investiční pojistky, často i zlato a stříbro. Nejedná se přitom o investory z tzv. horních deseti tisíc, mezi naše zákazníky patří v drtivé většině středně příjmové domácnosti. Výrazně lepší orientaci veřejnosti na investičním trhu dokládají i naše údaje. Při letošní rekordní ceně zlata pohybující se kolem 1500 USD za trojskou unci lidé zlato v červenci a v srpnu hodně prodávali. Naše výkupy za letní prázdniny dosáhly osm a půl násobné hodnoty oproti stejnému období v loňském roce, kdy cena zlata byla na hodnotě okolo 1 200 USD a zákazníci hlavně nakupovali. Aktuálně v září je situace opět jiná. Cena se stabilizovala a již druhý týden se pohybuje kolem 1 500 USD/oz. Lidé, kteří investují do zlata, přestali vyčkávat a začali opět nakupovat.

Stálice investičního portfolia

Výhodou zlata a dalších investičních kovů je to, že si zpravidla v dlouhodobém horizontu udržují hodnotu bez dramatických výkyvů (ačkoli v této dekádě zlato krátkodobě velmi zajímavě posilovalo). Na rozdíl od peněžních prostředků, jejichž hodnota kvůli inflaci klesá, je zlato ideálním uchovatelem hodnoty. Neocenitelné je zejména v časech recese a hospodářských krizí. Proto si stále drží prestižní nálepku bezpečného přístavu. V roce 2006, kdy jsme začínali, Češi trh příliš neznali. Nevěděli, kde si aktuální a důvěryhodné informace vyhledat nebo jak s nimi naložit. V současné době se dokáží podstatně lépe zorientovat. Nezanedbatelná část se jich k nám vrací, nakupuje průběžně a výsledná cena celkové investice se jim v dlouhodobém horizontu průměruje.

Jak by mělo vypadat ideální investiční portfolio? Vždy vzniká podle možností a plánů konkrétního člověka. Obecně lze říci, že by mělo obsahovat jak investiční nástroje, které dokáží zajímavě zhodnocovat finance v době ekonomického růstu, tak konzervativnější investice, které umožní investorovi přečkat období, kdy je hospodářství v recesi. Poměr jednotlivých složek se navíc v čase mění podle toho, v jaké fázi se právě nacházíme. Pokud se ekonomice daří, roste zájem o akcie, v krizi pak o zlato. Nejdůležitější je aktiva nakoupit či prodat v ten správný okamžik.

Rekordní výkupy zlata za červenec a srpen 2019 v porovnání s rokem 2018:
Meziroční zhodnocení zlatých slitků Argor Heraeus v období od srpna 2018 do srpna 2019:

*stav k 28. 8. 2019

Není třeba mít miliony na zlaté slitky. Oblíbenými, a hlavně velmi likvidními, jsou menší investiční slitky či mince, které jsou osvobozené od DPH a pro nepodnikatelské subjekty i od daně z příjmů. Smysl mají již malé pozvolné a nejlépe pravidelné investice po několika málo tisících. Mezi nejprodávanější patří na našem e-shopu slitky Argor Heraeus o hmotnostech 10 gramů a jedné unce (31,1 gramu), ze zlatých mincí je to pak uncová mince Wiener Philharmoniker. Podmínkou likvidity (zpětného zpeněžení) je realizovat nákup zlata či stříbra u takového obchodníka, který umí nejen prodat, ale i jednoduše vykoupit zpět. Ve Zlaťácích se snažíme jít českému trhu příkladem. Pevně věříme, že se nám to daří, jak dokládá výše uvedený objem realizovaných výkupů.

Autor textu: Lukáš Jankovský, předseda představenstva LINK Holding, a.s.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 44.222.104.49

Holoubek koncern