Aktuální ceny: Cena zlata 2384.025 USD/oz   Cena stříbra 28.132 USD/oz   USD 23.650 Kč   EUR 25.180 Kč  
Nákup v  

Evoluční vývoj - od zlata k plastu

Analýza trhu
21.9.2015 | Ing. Jaroslav Křůpala
Za 137 let se zlato a stříbro dostalo od fyzického kovu do formy "dluhu a plastu". I takto by šlo definovat evoluční vývoj směnných prostředků. Na začátku byly zlaté a stříbrné mince používány jako skutečné peníze směnné hodnoty a to po dobu...

21/09/2015/ Zlaťáky.cz - Za 137 let se zlato a stříbro dostalo od fyzického kovu do formy "dluhu a plastu". I takto by šlo definovat evoluční vývoj směnných prostředků. Na začátku byly zlaté a stříbrné mince používány jako skutečné peníze směnné hodnoty a to po dobu několika tisíc let. Zlato a stříbro bylo všeobecně uznáváno jako uchovatel hodnoty. Před 140 lety zlatá mince Double Eagle s nominálem 20 dolarů byla uznávána celosvětově. Obsahovala 0.9675 uncí zlata a její kupní síla byla nezpochybnitelná. Před 137 lety mince Morgan Silver Dollar s nominálem 1 dolar byla rovněž všeobecně oceňována a uznávána. Stříbrné dolary obsahovaly 0,77 uncí stříbra a byly používány v každodenním obchodu. Tyto mince se razily v USA v miliónových nákladech.

Graf - Cena zlata za poslední měsíc

A pak přišla doba papírových peněz. Americká vláda vydala certifikáty na zlato a stříbro, které byly oficiálně směnitelné za zlato a stříbro. Tyto vnitřně bezcenné kusy papíru byly hodnotné alespoň z toho pohledu, že vyvolávaly pocit reálné hodnoty. Zlaté a stříbrné certifikáty po čase zanikly.

zlaty_certifikat

Federální rezervní systém je nahradil bankovkami, které byly podobné zlatým certifikátům, ale nejednalo se o nic jiného, než o kus papíru, který představoval úvěr vydaný FEDem. Americká vláda rozhodla, že se jedná o zákonem uznané platidlo, které nemá vnitřní hodnotu a není podpořeno aktivy, naopak je podloženo dluhy.

stribrny_certifikat

V 50. letech 20. století nastupují na scénu banky a jejich "produkt na zadlužení" - kreditní karty. Při používání kreditních karet se odvádí u většiny bank nejen poplatek za transakci, který se strhne spotřebiteli, ale úrok a poplatek zároveň odvádí i obchodník, u kterého se transakce uskutečnila. Takto nastavený systém považuje zlato a stříbro za nepotřebný artikl ve finančním systému. Čína, Rusko, Indie a arabské státy se s tímto systémem ne zcela ztotožňují, a proto se postupně vytváří systém nový, který by nebyl založen na správě cen zlata a stříbra západními fixačními centry. Pokud západní státy zlato ve finančním systému nepotřebují, není důvod, aby ho spravovaly. Finanční systém je založen na důvěře, že je možné směnit dluh za zboží. Tato důvěra však začíná ochabovat a je pouze otázkou času, kdy dojde k jeho zhroucení. Jisté obavy už zde jsou:

    • Světové zadlužení roste z aktuálních 200 biliónů dolarů daleko rychleji, než se očekávalo, rozdíl mezi lety 2007 a 2014 činí 57 biliónů dolarů.

    • Kyperské banky nejsou dodnes schopny pokrýt vklady jednotlivých střadatelů.

    • Řecké banky ještě před měsícem měly vyhlášeny "bankovní prázdniny".

    • Čínská devizová rezerva amerických dluhopisů ve výši 100 miliard dolarů byla uznána jako nesplatitelná.

  • Penze v USA nejsou dostatečně finančně podloženy, čím narůstají obavy lidí v důchodovém a předdůchodovém věku.

Struktura světového zadlužení v letech 2000, 2007 a 2014

Struktura světového zadlužení v letech 2000, 2007 a 2014

Z domova...

V tomto týdnu nás čeká zhodnocení inflačních tlaků ze strany ČNB. Bankovní rada se pravděpodobně vyjádří k datům obchodní bilance, která vykázala deficit ve výši 21,5 mld. Kč, který byl dán vysokou výplatou dividend do zahraničí. Větší rozruch však v minulém týdnu způsobil bývalý premiér a nynější člen bankovní rady Jiří Rusnok a to rozhovorem pro Hospodářské noviny. Rusnok se v rozhovoru vymezil proti kritice měnové intervence, kde mezi hlavní kritiky patří prezident Zeman, předseda poslanecké sněmovny Hamáček a předseda senátu Štěch. Rusnok tedy upravil svůj postoj z počátku svého nástupu do nové funkce a přijal nastolenou cestu ČNB. Vzhledem k tomu, že se v příštím roce uskuteční nová volba guvernéra ČNB a Rusnok byl považován za první volbu prezidenta Zemana, lze očekávat, že prezident nebude mít pro tento odklon od "vlastní vize" pochopení.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1. 21.09.2015 v 20:45 Kanada Vystoupí guvernér BoC - Stephen Poloz
2. 22.09.2015 v 08:00 Švýcarsko Obchodní bilance
3. 23.09.2015 v 15:00 EU Vystoupí prezident ECB - Mario Draghi
4. 24.09.2015 v 14:30 USA Žádosti o podporu v nezaměstnanosti
5. 24.09.2015 v 23:00 USA Vystoupí guvernérka FEDu - Janet Yellen
6. 25.09.2015 v 09:00 Německo Vystoupí prezident Bundesbank - Jens Weidmann
7. 25.09.2015 v 14:30 USA HDP

Predikce na tento týden:

Cena zlata aktuálně testuje hranice odporu 1140 dolarů/unci. V minulém týdnu po prohlášení FEDu došlo k 3,5% burzovnímu nárůstu a nyní dochází ke stabilizaci a uklidnění situace. Aktuálně dolar úspěšně smazává ztráty nasbírané v minulém týdnu, a to díky výsledkům řeckých voleb, které pohnuly měnovým párem zpět k úrovni 1,1300 EUR/USD. Očekáváme návrat k hranici 1130 dolarů/unci a oslabení koruny vůči dolaru a překonání hranice 24,00 CZK/USD.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 532 308 268
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 3.134.85.87

Holoubek koncern