Aktuální ceny: Cena zlata 2156.045 USD/oz   Cena stříbra 24.9665 USD/oz   USD 23.170 Kč   EUR 25.200 Kč  
Nákup v  

Faktory působící na pokles ceny zlata

Analýza trhu
3.8.2015 | Ing. Jaroslav Křůpala
Zlato je všeobecně uznáváno a považováno za bezpečnou investici a útočiště. Je vyhledáváno investory v dobách nejistoty a krize. Je to prvotřídní aktivum v době, kdy ostatní aktiva vypadají nejistě. V návaznosti na finanční krizi v roce 2008...

03/08/2015/ Zlaťáky.cz - Zlato je všeobecně uznáváno a považováno za bezpečnou investici a útočiště. Je vyhledáváno investory v dobách nejistoty a krize. Je to prvotřídní aktivum v době, kdy ostatní aktiva vypadají nejistě. V návaznosti na finanční krizi v roce 2008 cena zlata rostla, až se v srpnu 2011 zastavila na 1.900 dolarů za unci. Zlato se stále obchoduje kolem 1.100 dolarů za unci a dosáhlo nejnižší úrovně za posledních 5 let. Komodity obecně klesly na 13leté minimum.

Graf - Cena zlata za 30 dnů

Obrovský tlak na odprodej nastal poté, co Čína uveřejnila poprvé za šest let, jaké množství žlutého kovu drží její centrální banka. Přestože se zásoba zvýšila téměř o 60 procent od roku 2009 až na 1.658 tun, tedy cca 53,3 milionů uncí, trhy ochladly. Zveřejněná hodnota je téměř o polovinu menší, než se očekávalo. Trh předpokládal novou výši čínské zásoby zlata přes 3.000 tun. Údaje, které Čína zveřejnila nemusí být úplně pravdivé a ani nemusí odpovídat skutečnému stavu. Zkreslování skutečného stavu může souviset s říjnovým zasedáním MMF (Mezinárodního měnového fondu), na kterém se má mimo jiné rozhodovat o tom, zda se renminbi (Čínský jüan, oficiálním názvem žen-min-pi - oficiální platidlo v Čínské lidové republice) začlení mezi tzv. Special Drawing Rights (jsou jednotnou měnovou a účetní jednotkou užívanou v rámci Mezinárodního měnového fondu a při některých složitějších transakcích i v soukromém sektoru. SDR tvoří hlavní rezervní aktivum MMF a odvozují se od průměrné hodnoty měn USA, Německa, Japonska, Francie a Velké Británie - zemí nejvíce zapojených do globálního obchodního systému). Pomohlo by to čínskému jüanu, stát se globální rezervní měnou. Čína chce ukázat, že nahromadila dostatek fyzického zlata, ale nechce říct úplnou pravdu, aby nevystrašila trhy.

Po uveřejnění zprávy o množství zlata zažila cena zlata na asijském trhu pád přes pět tun. Zpočátku se to nemusí zdát hodně, ale pět tun odpovídá cca 176,370 OZ nebo také 2,7 miliard dolarů. To také představuje asi pětinu objemu obchodů v normální den. Určování ceny zlata bylo narušeno. Během několika vteřin klesla cena zlata o 4 %, než se opět trochu vzpamatovala.

S ohledem na obchodní seance, široce respektovaný analytik trhu Keith Fitz-Gerald poznamenal, že tento jeden den "havárie" mohl představovat jednu z nejlepších příležitostí v roce pro nakupování zlata.

Kromě zjevné cenové manipulace, existují dnes i další faktory ovlivňující chování zlata. Mezi ně patří:

1. Silný dolar

Stejně jako ropa tak i zlato je po celém světě oceňováno v amerických dolarech. To znamená, že pokud je dolar ve své síle, stává se žlutý kov dražší pro zahraniční kupce. S americkou ekonomikou na vzestupu po recesi, dolarový index zůstává stabilní na 12letém maximu.

2. Úrokové sazby na vzestupu

Federální rezervní systém (FED) Janet Yellenové stále naznačuje, že by tento rok mohlo dojít k růstu úrokových sazeb, dokonce již v září. Pokud by došlo k růstu, mohlo by to posunout cenu zlata k nižším hranicím. Jak můžeme vidět, 10letý výnos z amerických státních dluhopisů a zlata má inverzní vztah.

3. Zpomalení výrobní aktivity

Po celém světě dochází k sestupnému trendu ve výrobní činnosti. V tomto případě je velmi nutné sledovat index nákupních manažerů (Purchasing Managers Index - PMI). Tento ukazatel hospodářské aktivity se počítá pro více než 30 zemí a každá z těchto zemí vykazuje svůj národní PMI. Index je založen na každoměsíčních průzkumech ze soukromého sektoru a jeho hodnota je pak uváděna v procentech. Pokud se hodnota pohybuje kolem 50 %, značí zhoršení ekonomiky výrobního sektoru a opačně.

Graf - Cena zlata za poslední rok

Čína je "800-librová" komoditní gorilla, jejíž vlastní PMI zůstává pod důležitými 50 % hodnoty za poslední 3 měsíce, což naznačuje kontrakci. Její PMI se ponořilo na hodnotu 48,2 %, což je 15měsíční minimum. Aby se zlato a další komodity vzpamatovaly, je důležité, aby Čína podpořila svou ekonomiku. Do té doby jsme povzbuzováni zprávou, že se propad ceny zlata zrychlil z důvodu krize maloobchodní poptávky v Číně a Indii, která představuje polovinu světové spotřeby zlata. Útlum poptávky na těchto největších trzích na světě už by mohl mít vliv na světové ceny této komodity.

4. "Tajemná" zásoba čínského zlata

Jak již bylo řečeno, Čína nedávno uveřejnila nová data o množství vlastněného zlata ve svých rezervách. Výsledky byly překvapivé, jelikož očekávání byla podstatně jiná. Uveřejněná zásoba byla vyšší "jen" o 60 % oproti očekávání. Mnoho z nás si pokládá následující otázky: ,,Co tím Čína sleduje? Jaký je její plán? Je její zásoba zlata mnohem vyšší? Chce podložit svůj jüan zlatem a tím z něj udělat globální rezervní měnu místo dolaru?" Vypadá to, že zatím nechce nijak vystrašit trhy a teprve čas ukáže, jaká je skutečná pravda a co vlastně zamýšlí. Pokud by se ukázalo, že zásoba je mnohem vyšší, mohlo by to vést k dalšímu poklesu ceny zlata, protože Čína představuje velkého hráče na tomto komoditním poli.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1. 03.08.2015 v 03:45 Čína Výrobní index PMI
2. 03.08.2015 v 10:30 Velká Británie Výrobní index PMI
3. 03.08.2015 v 16:00 USA Výrobní index PMI - ISM
4. 04.08.2015 v 03:30 Austrálie Obchodní bilance
5. 04.08.2015 v 06:30 Austrálie Rozhodnutí o úrokové sazbě
6. 05.08.2015 v 14:15 USA Obchodní bilance
7. 05.08.2015 v 14:15 USA Důležitý ADP report národní zaměstnanosti
8. 06.08.2015 v 13:00 Velká Británie Hlasování a rozhodnutí o úrokové sazbě
9. 07.08.2015 v 14:30 Kanada Míra nezaměstnanosti
10. 08.08.2015 v 00:00 Čína Obchodní bilance

Predikce na tento týden:

Cena zlata udělala v pátek silný odraz k 1.103 dolarů za unci. Může to být náznak pro další zvýšení směrem k hranici 1.130 dolarů. Nicméně výhled zůstává stále medvědí. Z dlouhodobého hlediska je šance dosáhnout a pokořit hranici 1.000 - 980 dolarů.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jaroslav Křůpala
Autor: Ing. Jaroslav Křůpala
www.zlataky.cz
tel.: 532 308 268
email: jaroslav.krupala@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 35.168.113.41

Holoubek koncern