Aktuální ceny: Cena zlata 2222.51 USD/oz   Cena stříbra 24.9655 USD/oz   USD 23.390 Kč   EUR 25.220 Kč  
Nákup v  

Kdy bude yuan rezervní měnou a čínské banky součástí LBMA?

Analýza trhu
24.3.2015 | Jan Žák
Čína je zase o krok blíže k získání zvláštního postavení na měnovém trhu a nejen na něm. Čína se snaží o začlenění yuanu do systému rezervních měn Mezinárodního měnového fondu, a tím by se yuan zařadil po bok amerického dolaru, eura...

24/03/2015/ Zlaťáky.cz - Čína je zase o krok blíže k získání zvláštního postavení na měnovém trhu a nejen na něm. Čína se snaží o začlenění yuanu do systému rezervních měn Mezinárodního měnového fondu, a tím by se yuan zařadil po bok amerického dolaru, eura, jenu a britské libry. Na nedělním fóru prezentoval guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan připravenost yuanu na začlenění měny do mezinárodních rezerv. A jaká je reakce ze strany MMF?

"Vítáme a sdílíme tento cíl a budeme v této oblasti úzce spolupracovat s čínskými úřady. Myslíme si, že to bude fungovat",uvedla šéfka MMF Christine Lagardová. Vzhledem k tomu, že se Čína netají svým zájmem a plánem krýt národní měnu zlatem, začíná stupňovat svoji aktivitu v začleňování do dalších institucí.

Graf - vývoj zlata za 1 měsíc

Jak je známo, světový obchod s drahými kovy má sídlo v Londýně. Tvůrcem tohoto trhu je asociace London Bullion Market Association (LBMA), která je zároveň vlastníkem duševního vlastnictví k procesu London Benchmarkingu a správy Ice Benchmarkingu (IBA). Ze čtrnácti účastníků LBMA trhu, patří 5 členů mezi tzv. "FULL Market Makers" a dalších 9 členů jsou "pouze" Market Makers. Rozdíl spočívá v tom, že full makeři kvótují všechny tři možné produkty (Spoty, forwardy a opce) a je to těchto 5 institucí:

  • Barclays Bank Plc
  • Goldman Sachs International
  • HSBC Bank USA NA
  • JP Morgan Chase Bank
  • UBS AG

Mezi devět LBMA tvůrců trhu, kteří stanovují ceny v jednom nebo dvou produktech jsou:

  • Bank of America Merrill Lynch (O)
  • Citibank N (S)
  • Credit Suisse (S, O)
  • Deutsche Bank AG (S, O)
  • Mitsui & Co Drahé kovy (S)
  • Morgan Stanley & Co International Plc (S, O)
  • Societe Generale (S)
  • Standard Chartered Bank (S, O)
  • Bank of Nova Scotia -ScotiaMocatta (S, F)

Mnozí věřili, že by se k těmto 14 členům mohla přidat alespoň jedna čínská banka nebo možná dokonce tři. Velká PĚTKA je složena z bank z dob starého London Gold Fixu a z Goldman Sachs a UBS, ale nikde není žádná stopa čínského zapojení a čínského vlivu. World Gold Council (WGC) ve svých analýzách dlouhodobě označuje Čínu za druhého největšího spotřebitele zlata na světě, tak proč by její banky nemohly být součástí nejužší pětky. Zájem o členství v LBMA projevily tři čínské banky - Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China a China Construction Bank. Zdá se, že všechny tři splňují přísné kvalifikační podmínky, taky aby ne, když první z nich je největší světovou bankou, co se týče objemu aktiv, a zdá se být nemyslitelné, aby se jakýkoliv nový systém stanovování ceny zlata obešel bez největší banky největšího spotřebitele světového zlata.

LBMA a IBA doposud odkládali jakékoliv začleňování čínských bank do vlastní struktury. Nepochybně zde převládá obava, že jakmile se jednou čínské banky začnou podílet na procesu fixace, západní banky ztratí svoji dominanci v tvorbě cenových kritérií, kterou disponovaly po dobu téměř 100 let a postupně bude docházet k odlivu fyzického zlata ze západu na východ.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

1. 23. březen 2015 v 15:00 EU Vystoupí šéf ECB Mario Draghi
2. 24. březen 2015 v 15:00 USA Prodeje nových domů
3. 25. březen 2015 v 13:30 USA Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
4. 26. březen 2015 v 10:30 Velká Británie Maloobchodní tržby
5. 26. březen 2015 v 13:30 USA Žádosti o podporu v nezaměstnanosti
6. 26. březen 2015 v 21:00 Kanada Roční rozpočet
7. 27. březen 2015 v 00:50 Japonsko Maloobchodní tržby
8. 27. březen 2015 v 09:45 Velká Británie Vystoupí šéf BoE Mark Carney
9. 27. březen 2015 v 13:30 USA Hrubý domácí produkt (HDP)
10. 27. březen 2015 v 20:45 USA Vystoupí šéfka FEDu Janet Yellen

Predikce na tento týden:

Aktuálně jsme svědky dynamického obratu z medvědího trendu na trend býčí. Cena zlata prolomila hranice odporu a lze očekávat, že zlato má potenciál otestovat hranici 1200 - 1220 dolarů/unci. Podle vývoje křivky žlutého kovu to lze označit za korektní předpoklad. Vývoj CZK/USD má klesající trend a blíží se hranici k 25 CZK/USD. Co se týče obav z posilující koruny vůči euru (aktuální vývoj přes 27,4 je jasným signálem, že obavy jsou liché), ČNB na čtvrtečním zasedání potvrdí svůj závazek držet korunu nad hranicí 27 CZK/EUR, a její obchodníci budou zajisté připraveni jakýkoliv negativní vývoj poupravit intervencí na forexovém trhu.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jan Žák
Autor: Jan Žák
www.zlataky.cz
tel.: 232 003 023
email: jan.zak@zlataky.cz


Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 44.211.239.181

Holoubek koncern