Aktuální ceny: Cena zlata 2391.82 USD/oz   Cena stříbra 28.682 USD/oz   USD 23.620 Kč   EUR 25.230 Kč  
Nákup v  

Nejtěžší zlatá investiční mince světa

Novinka
31.10.2011
kangaroo_design Australská Perth mincovna šokovala nejen svět numismatiky a vyrobila největší, nejtěžší a definitivně nejdražší investiční minci na světě. Mince váží neuvěřitelnou jednu tunu...

Australská Perth mincovna šokovala nejen svět numismatiky a vyrobila největší, nejtěžší a definitivně nejdražší investiční minci na světě. Mince váží neuvěřitelnou jednu tunu a tradičně zachycuje symbol Austrálie Klokana.

Technické parametry "Zlatého Klokana" jsou následující: tento masivní kus zlata váží přibližně jednu tunu což se rovná 1000 kg nebo 32,150.746 trojských uncí. Průměr a síla mince jsou neméně úchvatné skoro 80 centimetrů v průměru a 12 centimetrů v síle. Pro porovnání, jednouncový (31.1g) klokan od Perth mincovny má v průměru 3.26 centimetrů a síla mince je 0.28 centimetrů.

kangaroo_1_tonne_gold_coin_perth

"Vyrazit a zpracovat minci takové velikosti bylo nesmírně náročné, jen velmi málo mincoven na světě může o takovém projektu uvažovat," říká výkonný ředitel Perth mincovny Ed Harbuz.

Mince byla ražena z nejryzejšího kusu zlata v ryzosti 99.99% a jelikož je i legálním platidlem její nominální hodnota je stanovena na $1,000,000 australských dolarů. Cena této investiční mince se samozřejmě odhaduje podle cen zlata na světových trzích a momentálně její hodnota přesahuje neuvěřitelných $55.4 milionů amerických dolarů, což je necelá 1 miliarda českých korun.

kangaroo_1_tonne_gold_coin_perth

Jak již bylo zmíněno, investiční mince Perth mincovny tradičně zobrazují klokana od Dr. Stuart Devlina zlatníka a klenotníka Královny Alžběty II., tento motiv je autentický s vyobrazením na jednokilové minci. Nápisy na minci jsou "RED KANGAROO," "AUSTRALIAN KANGAROO," "1 TONNE 9999 GOLD", "2012" spolu s mincovní značkou "P".

Na averzní straně je taktéž tradičně vyobrazen portrét Královny Alžběty II. od Ian Rank-Broadleyho spolu s nápisy "ELIZABETH II," "AUSTRALIA" a "1000000 DOLLARS."

Ražba jednotunového "Zlatého Klokana" navazuje na další světová vydání. V roce 2000 Čínská mincovna vyrazila 10 Kg zlatou minci, která byla o několik let později v roce 2007 překonána Kanadskou královskou mincovnou a jejím vydání 100kg zlaté mince, v té době označena Guinnessovou knihou rekordů jako největší mince světa.

Podrobné informace o jednotunové minci můžete nalézt na stránkách Perth mincovny zde: www.1tonnegoldcoin.com.



Další aktuality




Ověřeno zákazníky
Dodavatelé
Obsah tohoto webu nelze v žádném případě brát jako investiční doporučení. Uveřejněné články a analýzy je třeba vnímat jako subjektivní názory zaměstnanců společnosti SAFE HERITAGE, a.s.
Zveřejnění jakýchkoliv údajů či informací na Stránkách nemá povahu právního jednání směřujícího ke vzniku právního vztahu mezi vámi a námi. Publikování nebo další šíření obsahu webu zlataky.cz je bez předchozího písemného souhlasu společnosti SAFE HERITAGE, a.s. zakázáno. Copyright © 2022 SAFE HERITAGE, a.s. | Vaše IP adresa je: 18.219.224.103

Holoubek koncern